Poletna šola za dijake in dijakinje

 • Datum: 28.-31. 8. 2017
 • Ura: od 9.00 do 17.00
 • Kje: Univerza v Ljubljani, rektorat, Kongresni trg 12, Ljubljana
   

IZKORISTI priložnost in bodi PRVI na POLETNI ŠOLI Kariernih centrov Univerze v Ljubljani, namenjene TEBI, dijakinji/dijaku, ki se sprašuješ: KAM NAPREJ?

Odločitev nikoli ni preprosta, ker je ponudba zelo pestra in ker je nasvetov veliko (preveč). Odgovore bomo iskali v družbi strokovnjakov Poletne šole KC UL zadnji teden počitnic (28.-31. 8).
BODI Z NAMI TUDI TI!

Poletna šola je zate in tvoje starše BREZPLAČNA!

 • Pridi na INDIVIDUALNA SVETOVANJA
Individualna svetovanja so odprta tudi za STARŠE!

Na srečanju s karierno svetovalko ali svetovalcem lahko vprašate in razrešite vse dileme in dvome, s katerimi se soočate medtem, ko vaša dijakinja/dijak izbira nadaljnjo izobraževalno pot. Za starše bodo v času Poletne šole potekala osebna pogovori vsak dan šole: od 8.00 do 9.00, od 12.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00. Na svetovanje se lahko prijavite na poletnasolakc@uni-lj.si in pridete sami ali skupaj s svojim dijakom/dijakinjo.
 • Obišči DELAVNICE, s katerimi boš lažje izbral/izbrala tisti študij, ki te resnično zanima
 • Spoznavaj fakultete in akademije UL
 • Osvoji SODOBNE PROGRAME za res top spletno predstavitev
 • Ugotovi, kaj ti ponuja ERASMUS+ in kako do primerne ŠTIPENDIJE

Prijava
Prijaviš se na e-naslov: poletnasolakc@uni-lj.si, kamor nam lahko tudi pišeš za vse informacije.

Program
PREDSTAVITEV UNIVERZE V LJUBLJANI IN TUTORSTVO

Ste vedeli, da:

 • je Univerza v Ljubljani ena od 500 najboljših univerz na svetu, ocenjena po mednarodnih lestvicah kakovosti, kar pomeni, da sodi med 3 % najboljših?
 • je ena redkih univerz na svetu, ki ostaja t. i. popolna, celovita univerza, taka, na kateri se predavajo in raziskujejo vse relevantne znanstvene in umetniške discipline?
 • jo sestavlja 23 fakultet in 3 umetniške akademije?
 • na njej študira okoli 40.000 študentk in študentov?
 • lahko izbirate kar med okoli 400 študijskimi programi na prvi, drugi in tretji stopnji študija?
 • kot bruci izbirate med okoli 150 študijskimi programi na prvi stopnji študija?
 • vas bodo kot bruce pričakali tutorji (kdo/kaj je tutor!)?

Vse, kar vas o Univerzi zanima, pa do sedaj niste imeli nikogar, ki bi ga lahko vprašali, boste izvedeli že prvi dan Poletne šole.


IZBIRA ŠTUDIJA (1.del)

Ste se že vprašali "Kam naprej?" Bolje je, da si to vprašanje zastavimo prej kot prepozno. Na delavnici si ne odgovorimo na vprašanje, kaj bom šel študirati, ampak se ukvarjamo z INTERESI, VEŠČINAMI in TRGOM DELA, ki so ključni elementi pri determiniranju odločitev o študiju. Zastavljamo si vprašanja:

 • Zakaj so tudi tvoje vrednote pomembne pri izbiri študija?
 • Ali je lahko moj hobi moj poklic?
 • Zakaj je dobro biti tabornik/skavt/gasilec itd.?

Preko primerov in nalog odgovarjamo na zgornja vprašanja in na temeljno vprašanje KAM NAPREJ?.


SAMOOCENA IN REŠEVANJE VPRAŠALNIKOV ZA LAŽJE ODLOČANJE (2. del)

Pravimo, da sami sebe najbolje poznamo. Pa se res? Na voljo imamo veliko orodij, s katerimi se lahko poglobimo vase in s katerimi odkrivamo svoje lastnosti, na katere do sedaj nismo bili pozorni ali pa jih okolica od nas (za zdaj) ni zahtevala. Poznamo različne psihološke vprašalnike, ki nam pokažejo kakšnega temperamenta smo, kako se obnašamo v določenih situacijah, s katero barvo oziroma filtrom gledamo na svet in okolico.

Poznati sebe pomeni, da se bomo ne glede na situacijo, okolico ter sogovornika vedno znali dobro in kompetentno predstaviti in da bo sogovornik od nas dobil prave in dobre informacije. Poznati samega sebe je nujno tudi zaradi načrtovanja in razvoja lastne karierne poti. Določeni poklici zahtevajo določene osebnostne lastnosti oziroma se ljudje z določenimi osebnostnimi lastnostmi boljše in lažje znajdejo v teh poklicih.


UNIVERZA V LJUBLJANI V ŽIVO

V torek dopoldne bomo obiskali nekatere fakultete in akademije: Akademijo za likovno umetnost in umetnost, Inženir/inženirka bom (Fakulteta za strojništvo, Fakulteta za elektrotehniko in Fakulteta za računalništvo in informatiko), Ekonomsko fakulteto in Fakulteto za upravo.  


POKLICI PRIHODNOSTI

Podatkovni rudar, ideja manager, organizator zasebnega življenja, odstranjevalec slabih spominov, digitalni arheolog, urbani agronom, specialist strojnega vida, urednik digitalnih socialnih skupnosti, GIS analitik, profesionalni prijatelj, svetovalec za smrt, odvetnik za virtualno lastnino, semenski kapitalist v kmetijstvu, agent za človeške organe …
Pogovor o tem, kako se poklici spreminjajo, in kako so danes vse bolj pomembne spretnosti in kompetence.


KOMUNIKACIJA KOT KLJUČNA KOMPETENCA (1. del)

Eno izmed zakonitosti življenja v skupnosti je, da ni mogoče ne-komunicirati. Komuniciramo tako besedno kot nebesedno (drža telesa, mimika). In to najpogosteje hkrati; s svojim celim telesom sporočamo, komuniciramo in to ne glede na to, ali se tega tudi dobro zavedamo. Ker najpogosteje komuniciramo s ciljem doseči nekaj, je pomembno, da je naša komunikacija učinkovita, to pomeni taka, da nas bo pripeljala do želenega cilja. Tisti, ki obvladajo skrivnosti komunikacije, zmagujejo in tudi zato je pomembno, da nenehno vadimo to spretnost.

Dobrega komuniciranja se naučimo s praktičnimi vajami in tu še vedno pride v poštev latinski rek, ki pravi »Repetitio est mater studiorum« -  ponavljanje je mati  učenosti. Na delavnici bomo spoznali zakonitosti komunikacije, prepoznali osnove govorice telesa, preučili pripravo na javni nastop in tehnike za obvladovanje treme.


SKRIVNOSTI POSTAVLJANJA CILJEV (2. del)

Poznamo SMART, pametne, smiselne, dosegljive, obvladljive in merljive cilje. In poznamo take v oblakih, ki nas od dosežkov bolj oddaljujejo kot ne. Poiskati pravi cilj za pravi čas s pravim namenom, imeti ali poiskati za njegovo dosego prave in učinkovite vire, je spretnost, ki, če jo obvladamo, pomembno prispeva k naši uspešnosti.

Ker je umno postavljanje ciljev pomembno tudi za skupine in organizacije, so v pomoč razvili različne pripomočke, ki jih boste na delavnici spoznali in posvojili. Strokovnjaki vas bodo seznanili tudi z zakonitostmi timskega dela. Sposobnost in pripravljenost na timsko delo je ena od temeljih kompetenc, ki jih v današnjem svetu potrebujemo prav vsi. Spoznali boste razliko med skupino in timom, stopnje razvoja tima in kako delovati v vsaki od teh faz. Za dosego zastavljenih ciljev in delo v ciljno usmerjenem timu je pomembno, da obvladujemo spretnost organizacije, ravnanja s časom in planiranje. Spoznali boste nekaj učinkovitih strategij za boljšo organizacijo časa, da boste laže prepoznali in se izognili vsaj najpogostejšim petim razlogom za odlašanje.


RAČUNALNIŠKA DELAVNICA

Oblikujete svojo spletno stran in stopite iz povprečja! Na Poletni šoli boste oblikovali svojo spletno stran s pomočjo Cascading Style Sheets in se naučili izdelati lastno animacijo s pomočjo PowToon. Delavnica bo potekala vse dni Poletne šole popoldne.


OSEBNA SVETOVANJA

Med Poletno šolo se lahko najavite na osebno svetovanje, na katerem lahko karierno svetovalko/lca vprašate vse, kar vas še zanima z nadaljevanjem izobraževalne poti. Pogovori bodo potekali vsak dan šole: od 8.00 do 9.00, od 12.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00. Povabite lahko tudi svoje starše.
Prijava: poletnasolakc@uni-lj.si.


V primeru premajhnega števila prijavljenih si pridržujemo pravico do odpovedi dogodka.

S prijavo na dogodek dovoljujete fotografiranje in snemanje ter objave na socialnih omrežjih na profilu ter za druge potrebe promocije Kariernih centrov Univerze v Ljubljani.


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.