Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Kaj lahko storim, da bom bolj zaposljiv/a?

Pripravila: Barbara Baraga

Zavedajte se, da za uspešno kariero in večje možnosti zaposlitve, samo diploma ne bo dovolj. Prav tako se izobraževanje nikoli zares ne zaključi. Kaj torej lahko storite, da si izboljšate karierne priložnosti? Za uspešen obstoj na trgu dela so pomembni aktivno iskanje priložnosti in zaposlitvenih možnosti, vseživljenjsko izobraževanje, dobro poznavanje samega sebe, svojih kompetenc in želja ter nenazadnje dobre veščine iskanja zaposlitve in samopromocije.

Pripravili smo nekaj napotkov, ki lahko izboljšajo vaše zaposlitvene priložnosti in so vam v pomoč pri načrtovanju kariere.  

1. Redno se izobražujte 

 • Vsaj vsaki dve leti se udeležite poglobljenega izobraževanja z vašega področja oz. s področja, ki vas dodatno zanima. Izbirajte med kvalitetnimi ponudniki, katerih certifikati so splošno priznani.
 • Skrbite za kakovost svojega znanja, kompetenc in veščin. Krepite jih in jih kar se da pogosto uporabljajte pri svojem vsakdanjem delu.
 • Izkoristite priložnosti v svoji bližini. Potrebe po novih znanjih in kompetencah so in vedno bodo obstajala tudi znotraj vašega trenutnega delovnega okolja. Spremljajte strategije razvoja in se pravočasno doizobrazite za priložnosti, ki vas bodo kmalu čakale povsem blizu.

Alumni_better employability

2. Vključujte se v delovno okolje, mreženje, informiranje 

 • Aktivno spremljajte objave aktualnih dogodkov na spletnih straneh in družbenih omrežjih različnih ponudnikov izobraževanj, tudi Univerze v Ljubljani, saj Mreža klubov alumnov v sodelovanju s Kariernimi centri ter fakultetami/akademijami ponujajo širok nabor kakovostnih izobraževanj, ki so velikokrat brezplačna.
 • Oblikujte profil na LinkedIn omrežju ter se povežite z ljudmi, ki imajo podobne interese, v strokovno mrežo. Svoj profil redno posodabljajte in negujte. Če imate pri tem težave, se udeležite katere izmed spletnih delavnic Kariernih centrov UL.
 • Uporabljajte ugodnosti, ki vam jih nudi članstvo v vašem klubu alumnov. Dostopajte do baz strokovne literature NUK in CTK ali pa se udeležite katerega od izobraževanj, ki jih po posebni ceni našim alumnom ponujajo različni partnerji.
 • Svoje izkušnje in znanja lahko delite z mlajšim kolegom kot mentor. Vsi člani klubov alumnov UL imajo možnost postati mentor ali tutor mlajšim kolegom. Če pa sami iščete nekoga, od kogar bi se lahko učili, pa izkoristite brezplačne nasvete tisočev alumnov Univerze v Ljubljani, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.
 • Spremljajte novosti na svojem strokovnem področju. Pri tem uporabite vse vire, ki so vam na voljo (študijske knjižnice, strokovne seminarje, konference). Udeležite se jih tudi, če o temi že veliko veste ali pa vas zanima le obrobno – nikoli ne veste, koga lahko na takem dogodku spoznate.

3. Pridobivajte izkušnje v drugih organizacijah in tujini 

 • Pridobite si mednarodne izkušnje z izmenjavo, prakso ali poletno šolo. Spoznali boste novo okolje in kulturo ter razširili mrežo poznanstev. Okrepili boste znanje tujih jezikov. Čedalje več delodajalcev ceni pri kandidatih pogum, prilagajanje in proaktivnost, ki jih tako učenje zahteva.
 • Izkoristite senčenje na delovnem mestu, ki ga ponuja druga organizacija. Vsako stvar lahko delamo na več načinov in ideje, ki jih boste prinesli svojemu delodajalcu po takšnem obisku, vam bodo sigurno v plus.

4. Zaprosite za finančno podporo pri dodatnem izobraževanju doma in v tujini

Da bi svoje želje in ambicije lažje uresničili tudi s finančnega vidika, vam je lahko v pomoč več mehanizmov:

 • Bodite aktivni in sami predlagajte nadrejenemu izobraževanje, ki bi vam koristilo pri delu. Vsaka organizacija ima nekaj sredstev, namenjenih izobraževanju svojih zaposlenih. Zakaj ne bi prihodnjega poletja preživeli na poletni šoli in s tem delodajalcu pokazali, da ste za svojo karierno rast pripravljeni tudi kaj žrtvovati.
 • V Sloveniji imamo kar nekaj delodajalcev, ki imajo svoje enote po vsem svetu. Dogovorite se za izmenjavo ali obisk v kateri od podružnic in prenesite dobre prakse v vaše delovno okolje. 
 • Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS ponuja različne programe in razpise na področju štipendiranja. In to ne le za mlade. Podeljujejo Zoisove štipendije, objavljajo kadrovske štipendije s strani delodajalcev, razpisujejo različne štipendije za izobraževanje ali praktično usposabljanje v tujini in podobno.

5. Pridobivajte neformalna znanja za povečanje konkurenčnosti na trgu delovne sile 

 • Udeležite se konferenc, seminarjev in delavnic, pridobite certifikate za tuje jezike in nadgradite računalniška znanja. Na delavnicah Kariernih centrov in Mreže klubov alumnov UL lahko razvijate splošne in specifične kompetence iz različnih področij (javno nastopanje, tehnike pogajanj, računalniška znanja, vodenje manjših skupin, komunikacija v strokovnem timu, organizacija dogodkov, priprava poslovnega načrta). 
 • Naročite se na elektronske novice Kariernih centrov in Mreže klubov alumnov ter sledite našim dogodkom na spletni strani in družbenih omrežjih. Bodite hitri in ažurni, kakovostna brezplačna izobraževanja so hitro zasedena.
 • Učite se od drugih strokovnjakov. Povežite se z njimi prek spletnega portala alumniUL, spremljajte njihova predavanja in delavnice, ali pa zgolj krepite svoje šibke točke s pomočjo izurjenega mentorja.

6. Pridobivajte delovne izkušnje 

 • Aktivno spremljajte razpise za redne zaposlitve. Izbirajte tista dela, ki so blizu vašemu strokovnemu področju, četudi nudijo zaposlitev zgolj za nekaj časa. Vsaka izkušnja šteje! 
 • Če se s svojim delom izkažete, obstaja možnost, da vas delodajalec po preteku pogodbe zaposli. V drugem primeru pa ste bogatejši za nova znanja, ki bodo prišla prav vašemu naslednjemu delodajalcu. S praktičnimi izkušnjami boste namreč pridobili prednost pred ostalimi kandidati za zaposlitev.
 • Informacije o prostih delovnih mestih poiščite na zaposlitvenih portalih, spletnih straneh Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje ter portalih POPR (študentska dela, pripravništva, prakse in redne zaposlitve s do 2 leti delovnih izkušenj) in alumniUL (redne zaposlitve in projekti z najmanj VI. stopnjo izobrazbe.
 • Vključite se v prostovoljno delo na različnih področjih (pomoč starejšim, invalidom, otrokom iz manj spodbudnega socialno ekonomskega okolja, kultura, izobraževanje, pravna pomoč, pomoč migrantom ipd.) - tudi te izkušnje štejejo in tudi pri takem delu se lahko veliko naučite. Delodajalci pa vse pogosteje tudi prostovoljna dela štejejo kot pomemben vir delovnih izkušenj.
 • Priložnosti za pridobivanje delovnih izkušenj si lahko ustvarite tudi sami - poiščite informacije o možnostih in priložnostih za uresničevanje vaše podjetniške ideje. Sodelujte pri vsakoletnem natečaju za Rektorjevo nagrado, povežite se s Pisarno za prenos znanja UL ali pa izkoristite brezplačno vodenje in zagonski kapital Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja.

7. Oblikujte in dopolnjujte svoj karierni portfolio 

Pridobljena znanja, delovne izkušnje, dosežke, projekte ter delovanja v različnih dejavnostih redno beležite. Zbirajte reference, potrdila in jih vključite v karierni portfolio. Karierni portfolio je vaša oseba mapa, ki vam bo v pomoč pri sledenju in evalvaciji aktivnosti, pripravi življenjepisa in osebne predstavitve ter pri načrtovanju nadaljnje karierne poti. Nekatere organizacije same vodijo karierne portfolie svojih zaposlenih, zato ne pozabite oddati kopij potrdil tudi v vašo kadrovsko službo.

Vir

MOJA kariera : informacije za otroke, učence, dijake, študente, mlade in odrasle, starše in strokovne delavce / [avtorji Tatjana Ažman ... [et al.] ; uredila Tatjana Ažman in Miha Lovšin]. - Ljubljana : Center RS za poklicno izobraževanje, 2014