Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Povezovanje z delodajalci (mreženje)

Pripravila: Barbara Baraga

 

Mreženje in povezovanje označuje vzpostavljanje, razvijanje in ohranjanje stika z ljudmi. S socialnim mreženjem lahko pridete do informacij o priložnostih za delo, ste bolje informirani, v stiku z aktualnimi razmerami v panogi in na trgu dela, pridobivate nasvete in imena ter se povezujete z drugimi ljudmi. Mreženje nudi dostop do informacij, ki jih drugače sami ne bi odkrili.

Alumni_connect with employers

Mrežo poznanstev je pametno graditi že v času študija, če pa vam to ni uspelo, nič zato. Kot alumen Univerze v Ljubljani imate doživljenjsko na voljo številne priložnosti, ki vam bodo pomagale nadomestiti zamujeno:

  • Včlanitev v klub alumnov vam daje možnost brezplačnega obiska kariernih in mreženjskih dogodkov v organizaciji vašega ali katerega koli drugega kluba alumnov Univerze v Ljubljani.
  • Registracija na spletnem portalu alumniUL vas bo povezala z ostalimi alumni Univerze v Ljubljani in vam omogočila neposreden digitalen dostop do večine od njih. Prav tako boste lahko izbirali med mentorji, ki bi vam, kot kolegi alumni UL, radi pomagali pri vašem kariernem razvoju.
  • Organizirana srečanja, okrogle mize, posveti, strokovna srečanja in drugi dogodki z alumni, kjer lahko s klepetom v živo povečate mrežo svojih poznanstev.
  • Redno posodobljen LinkedIn profil vam bo omogočil vidnost v digitalni profesionalni skupnosti. Spremljajte aktivnosti Kariernih centrov UL in se naučite, kako ohranjati vaš profil zanimiv

Začnite postopoma

Če sodite med tiste posameznike, ki so bolj introvertirani in vam mreženje z neznanci ni v veselje, lahko najprej začnete navezovati stike s profesorji in nekdanjimi sošolci na fakulteti/akademiji. Poiščite jih na spletnem portalu alumniUL, preverite, kje so zaposleni in s čim se ukvarjajo po zaključenem študiju. Ustvarite si LinkedIn profil in v svojo mrežo sproti vključujte novo vzpostavljena poznanstva. 

Povezujte se širše

Če vas je pot po diplomi zanesla v druge strokovne vode in se počutite bližje kaki drugi stroki, naj vas to ne ovira. Kot omenjeno, spletni portal alumniUL povezuje vse diplomante Univerze v Ljubljani, zato lahko pogovor začnete s strokovnjakom katere koli stroke. Bodisi vas k pogovoru žene iskanje nove karierne priložnosti bodisi zgolj radovednost.

Gradite si samozavest

Vsakič, ko stopite skozi določena vrata in spoznate nekoga novega, krepite lastno samozavest in komunikacijske veščine. Z vsakim korakom bo zato mreženje lažje. Če ne lažje, pa vsaj bolj obvladljivo. Zavedajte se, da je treba za rast in razvoj včasih zbrati pogum in »skočiti v vodo«. Večkrat, ko boste »skočili«, bolj domače se boste »v vodi« počutili.

Od poznanstva do dolgoročnega prijateljstva

Čeprav je namen mreženja razvijanje profesionalnih odnosov, pa se tekom let nekatera pri delu osnovana razmerja preoblikujejo v močna doživljenjska prijateljstva.  

O tem, kako in zakaj vam mreženje lahko koristi, je napisanega veliko. Za kratek povzetek pa lahko si lahko ogledate članek revije Forbes. Upamo, da vas bo motiviral, da boste ob naslednji priložnosti spregovorili besedo ali dve z nekom, ki bo obogatil vašo mrežo poznanstev.