Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Dijaki s posebnimi potrebami (Projekt prehod mladih za osebe s posebnimi potrebami)

Pripravili: Sabina Mikuletič Zalaznik, Nina Fricelj

Ste dijaki s posebnimi potrebami in vas skrbi prehod na študij? Študentska leta prinašajo lepe trenutke, a tudi mnoge izzive.

Kaj pričakovati ob vpisu na Univerzo v Ljubljani?

Visokošolski sistem izobraževanja se precej razlikuje od srednješolskega, prav tako je ključna razlika v podpori osebam s posebnimi potrebami. Te razlike je dobro poznati, zato da veste, kaj pričakovati in kakšne možnosti imate kot študent s posebnimi potrebami.

Študij se razlikuje od pouka, študenti ste sami odgovorni za spremljanje in preverjanje obvestil glede poteka študijskega procesa, gradivo si morate priskrbeti sami, snovi je več …

Medtem, ko ste bili v srednji šoli deležni strokovne pomoči, individualiziranega programa, pomoči šolske svetovalne službe, na Univerzi v Ljubljani tovrstne pomoči ni več. So vam pa na voljo pooblaščene osebe za delo s študenti s posebnimi potrebami in učinkovit sistem tutorstva. Prav tako v srednji šoli ni bilo treba nikomur povedati, da potrebujete prilagoditve, na univerzi pa ste sami odgovorni, da prilagoditve dobite.

Več razlik in kaj pričakovati ob vpisu na študij lahko najdete v priročniku Samozagovorništvo študentov s posebnimi potrebami, ki je dostopen tukaj.

girl-3718537_1920

Pravočasno pridobite informacije

Če niste prepričani ali je fakulteta oz. akademija primerna za vas, ali  se boste lahko glede na vaše posebne potrebe vključili v študijski proces in ga uspešno opravili, če vas zanima kakšne prilagoditve so sploh možne, je priporočljivo, da se pred oddajo prijave na študij o vsem tem pozanimate in pogovorite bodisi s pooblaščeno osebo na fakulteti/akademiji, se pozanimate v referatu ali pa se obrnete na tutorje za študente s posebnimi potrebami. Pri kariernih dilemah smo vam za individualno svetovanje na voljo tudi karierni svetovalci Kariernih centrov UL.

Pridobitev statusa kandidat s posebnim statusom že v vpisnem postopku

Če ste dijak s posebnimi potrebami, lahko pri vpisu na 1. stopnjo ali enoviti magistrski študij uveljavljate status kandidata s posebnim statusom. Vendar pozor, uveljavljati ga morate že pri vpisnem postopku. Več informacij o vpisnem postopku si lahko preberete TUKAJ.

Ko ste sprejeti na Univerzo v Ljubljani

Tudi, če ste v vpisnem postopku uveljavljali status kandidata s posebnimi statausom, to ne pomeni da imate status študenta s posebnimi potrebami tudi potem, ko ste na univerzo sprejeti. Za status, ki tekom študija omogoča različne prilagoditve, morate še enkrat zaprositi, tako da oddate prošnjo. Vse informacije za študente s posebnimi potrebami in kontakti pooblaščenih oseb na fakultetah in akademijah UL najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani.                                                                  

Kako do statusa in prilagoditev

Da pridobite status študenta s posebnimi potrebami in ustrezne prilagoditve, so zelo pomembne veščine samozagovorništva. Samozagovorništvo pomeni učinkovito izražanje v svojem imenu, odločati se, kaj je najboljše za vas in za to tudi poskrbeti ter se postaviti za svoje pravice. Pomaga vam pri tem, kdaj, komu in kako skomunicirati svoje posebne potrebe. V pomoč pri razvijanju veščin, ustrezni komunikaciji in razkrivanju posebnih potreb vam je lahko priročnik Samozagovorništvo študentov s posebnimi potrebami.

V pomoč pri študiju

Študij vam bo omogočil ogromno samostojnosti, a hkrati zahteva od vas učinkovito upravljanje časa, postavljanje prioritet, sprejemanje odločitev, postavljanje ciljev in učinkovite učne strategije. V pomoč pri tem vam je lahko tutorski priročnik, ki vsebuje konkretne napotke in delovne liste.

Brezplačno se lahko vključite v projekt Prehod mladih za osebe s posebnimi potrebami

Usposobljeni strokovni delavci partnerjev v projektu vam lahko pomagajo pri lažjem prehodu iz šole na trg dela. Več o projektu, njegovem namenu, ciljih, glavnih aktivnostih in ciljni populaciji si najdete tukaj.