Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

29.09.2023

Karierne zgodbe alumnov s posebnimi potrebami in posebnim statusom

Intervju z alumno Leno Gabršček, nekdanjo študentko s posebnim statusom.

Psihologija, Filozofska fakulteta v Ljubljani, magistrski študij; obdobje študija (2013–2021)

Gabršček (1)-Aleš Fevžer – mala

Foto: Aleš Fevžer

 

1. Kakšen status ste imeli pri vašem študiju?

Status športnice.

 

2. Kako bi opisali svoje posebne potrebe/posebni status? S kakšnimi izzivi ste se zaradi tega srečevali pri študiju in v vsakdanjem življenju ter kako ste jih reševali, kaj ste sami naredili za to?

Kot paralimpijka in članica slovenske reprezentance v odbojki sede sem imela veliko tekmovanj v tujini in reprezentančnih treningov, zato sem imela možnost manjše obvezne prisotnosti, brez česa bi bilo usklajevanje športa in študija praktično nemogoče. Veliko je bilo učenja med potjo – v kombijih, na letalih, knjige so bile moje stalne sopotnice na pripravah in tekmovanjih, poleg tega sem se morala naučiti res učinkovito izkoristiti vsako prosto minuto.

 

3.S čim se trenutno ukvarjate? Kje ste trenutno zaposleni?

Sem samostojna podjetnica in sodelujem z različnimi športnimi organizacijami na različnih področjih (npr. Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, SLOADO, Fakulteta za šport, Zveza za šport invalidov – Slovenski paralimpijski komite, Planinska zveza ipd.). Predavam na temo osnov psihološke priprave (športnikov), delujem kot ambasadorka paralimpizma in tako gostujem na šolah ter z otroki delim svojo zgodbo, na določenih dogodkih gostujem kot motivacijska govorka, predavam bodočim trenerjem na usposabljanju za pridobitev licence SD1, z določenimi organizacijami pa sodelujem tudi na področju odnosov z javnostmi in še bi lahko naštevali. :)

 

4. Kako so vaše posebne potrebe/poseben status vplivale na iskanje zaposlitve?

Že kot študentka sem bila aktivna v številnih različnih športnih organizacijah, tako da so me kasneje, ko sem končala s študijem »poznali pravi ljudje« in tako nisem imela težav pri sklepanju pogodb. Zaenkrat delam v športu in imam pogodbe sklenjene z organizacijami, ki imajo veliko razumevanja do dvojne kariere, tako da k sreči nimam težav z usklajevanjem dela in športnih obveznosti. Je pa tudi v tem obdobju potrebnega veliko učinkovitega planiranja.

 

5. Kakšne izzive ste imeli pri razgovoru za službo? Ste delodajalcu razkrili svoje posebne potrebe/poseben status? Kakšni so bili odzivi delodajalcev?

Vsa podjetja in organizacije, s katerimi imam trenutno sklenjeno pogodbo, so me poznale in vedele, da sem parašportnica z veliko obveznostmi. K sreči je bila vsem vedno do sedaj prioriteta da so stvari ustrezno in v roku opravljene, kar mi je še vedno do sedaj uspelo. Moje športno udejstvovanje in moja invalidnost tako k sreči nista vplivala na sklepanje pogodb.

 

6. Kako se izzivi (zaradi posebnih potreb/statusa) v službi razlikujejo od študijskih?

Mogoče bi rekla, da v času študija imaš vedno neko drugo priložnost in vseeno manj odgovornosti. Ko si enkrat zaposlen je tako potrebno biti še bolj dosleden in organiziran, da ti uspe usklajevati vse obveznosti. In hkrati seveda plačati vse račune.

 

7. Opišite nekaj svojih dosežkov, na katere ste najbolj ponosni?

Na športnem področju sem najbolj ponosna na nastop na Paralimpijskih igrah v Londonu 2012, kolajne na evropskih prvenstvih (2009, 2013, 2015) ter naslov evropskih klubskih prvakinj 2023 izbor za MVP. Poleg tega sem prva športnica invalidka z licenco za trenerja odbojke v Sloveniji.

 

8. Kaj je vaša posebna lastnost ali vedenje, ki je značilno samo za vas?

Ker sem rojena brez leve roke delam večino stvari na malo poseben način. A se nisem nikoli zares počutila drugačno. Zanimivo je, da sem v splošnem precej dobra športnica že od malih nog, pa kljub vsemu v vsakodnevnih situacijah precej nerodna. Modrice in prske po celem telesu so tako pri meni stalnica.

 

9. Kakšen nasvet bi dali sedanjim študentom s posebnimi potrebami ali posebnim statusom?

Ko najdete stvar, ki vas zanima in ste ji popolnoma predani, je ne izpustite. Če v zadevi ne uživaš, mislim, da ne moreš nikoli biti v tem zares dober. Ko najdete nekaj, kar vas veseli, vztrajajte in ne pustite, da vam drugi kadarkoli rečejo, da česa ne zmorete.