Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR. Če si študent se vpiši s svojo digitalno identiteto, če pa si študent brez statusa, študent druge univerze, dijak, alumni UL ali zaposleni na UL pa sledi enostavnemu registracijskemu postopku.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Če si nanj že naročen (večina študentov je), pa najprej preveri, da ti ne zahaja med neželeno pošto (se zgodi!).

14.06.2021

Predavanje doktorske študentke bioinženiringa in ASEF Fellow 2016 Veronike Cencen

ASEF in Koroški mladinski kulturni center Kompleks organizirata spletno poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo v četrtek, 24. junija, ob 19. uri izvedela Veronika Cencen, ASEF Fellow 2016 in doktorska študentka bioinženiringa na Zveznem tehnološkem inštitutu Lausanne v Švici.

Za ogled predavanja se je potrebno prijaviti, in sicer do 24. junija najkasneje do 18. ure. Zoom povezava za dostop in koda za postavljanje vprašanj bosta vsem prijavljenim poslana na elektronski naslov na dan dogodka. Prijavite se lahko tukaj.

O PREDAVANJU
Klotrin-posredovana endocitoza je eden od načinov, kako celice vnašajo hranilne snovi. Natančen mehanizem raziskujejo že desetletja, pa vendar ostaja še veliko neznank, med drugim tudi, zakaj pride do napak v zaznavanju nezaželenih snovi. S pomočjo inovacij na področju hitre mikroskopije z atomsko silo skušamo odkriti nove informacije o parametrih, ki vplivajo na proces endocitoze, saj lahko iz teh slik dobimo informacije v realnem času o topografiji in mehanskih lastnostih in silah. Na podlagi novih informacij lahko delamo v smeri zdravstvenega cilja preprečevanja povezanih bolezni kot so demenca, mišična distrofija, pa tudi nekaterih virusnih okužb. 

O PREDAVATELJICI
Veronika Cencen je magisterij iz biomedicinskega inženiringa končala leta 2016 v Kanadi s finančno podporo NSERC (Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada). Ob koncu se je v okviru ASEF-a pridružila skupini Andreja Košmrlja, Ph.D., docenta na Oddelku za strojništvo in vesoljski inženiring na Univerzi Princeton v ZDA, kjer je imela priložnost nadgraditi izkušnje o matematičnem modeliranju klotrin endocitoze. Sedaj kot doktorska študentka na Zveznem tehnološkem inštitutu Lausanne v Švici. Podobno temo raziskuje še v laboratoriju s pomočjo mikroskopije z atomsko silo.

https___cdn.evbuc.com_images_137254561_287446467303_1_original