Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Kako pridobiti prve izkušnje, prakso, zaposlitev?

Pripravili: Andreja Jurček in Sabina Mikuletič Zalaznik

Kako začeti?

Preden se lotite iskanja zaposlitve razmislite, v čem ste dobri, kaj znate, kakšne so vaše vrednote, interesi, osebnostne lastnosti, kaj radi počnete v prostem času ter kakšne kompetence imate. Nato pomislite, kaj si želite delati in kje ter v kakšnem delovnem okolju se vidite. Zaželeno je, da že med študijem pridobivate čim več raznovrstnih izkušenj, bodisi preko študentskega dela, prakse, prostovoljnega dela, obiskov v delovna okolja, projektnih ali raziskovalnih nalog, se vključite v obštudijske dejavnosti, se udeležujete kariernih dnevov, predstavitev delodajalcev ipd. S tem boste odkrivali, katera področja vas še posebej pritegnejo in katera odvrnejo (in tudi ta informacija je zelo dragocena!). Nemalokrat se zgodi, da si predstavljamo neko področje dela kot zanimivo, potem pa v praksi vidimo, da je precej drugačno od naših predstav.

sluzba

Določite si zaposlitvene cilje

Ko si boste odgovorili na zgornja vprašanja, boste korak bližje odgovoru, kakšno zaposlitev in/ali kariere si želite. Na podlagi tega boste lažje določili svoje zaposlitvene cilje in naredili načrt, ki vas bo peljal k uresničitvi teh ciljev. Pri postavljanju ciljev skušajte biti čim bolj pozitivni, konkretni in konstruktivni. Ko si postavimo cilje, si začrtamo pot, kam želimo iti in priti.

Cilje napišite in organizirajte. Če imate ciljev preveč, boste lahko naleteli na težavo, kako te cilje doseči. Morda so nekateri od teh ciljev povezani in jih lahko združite v enega. Nato cilje razvrstite po pomembnosti in po tem, katere lahko dosežete prej, kateri lahko počakajo, kateri peljejo morda do uresničitve drugega cilja ipd. V pomoč vam je lahko metoda SMART, eden najpogosteje uporabljenih modelov postavljanja ciljev. Cilj določite tako, da bo natančen, merljiv, dosegljiv, pomemben in časovno opredeljen. Več o metodi SMART najdete na 31. strani Tutorskega priročnika Univerze v Ljubljani.

Ko boste imeli cilje zastavljene:

  • Naredite načrt, kako do cilja. Načrt razdrobite na več manjših korakov/nalog in se čim prej lotite prve. Naredite si časovni plan. Naredite si seznam in obkljukajte, ko nalogo opravite. Nagradite se! Ne bojte se prositi za pomoč.

Tudi če na poti do cilja naletite na oviro, se skušajte osredotočiti na cilj in iščite alternative.

Pripravite dober CV

Vsekakor naj bo eden prvih korakov priprava dobrega CV-ja. Kako pripraviti CV, ki bo prepričal in o drugih oblikah predstavitev, si lahko preberete tukaj.

Kje najti priložnosti?

Nekatera prosta delovna mesta so javno objavljena na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, zaposlitvenih portalih, agencijah za zaposlovanje, v medijih, spletnih straneh podjetij in njihovih Facebook in LinkedIn profilih ipd (nekaj jih najdete tukaj). Vendar bo razpise za ta delovna mesta poleg vas verjetno videlo tudi veliko drugih iskalcev zaposlitve, kar pomeni, da bo najverjetneje prijav na ta delovna mesta zelo veliko. Zaželeno je, da se pri iskanju zaposlitve ne omejite zgolj na te vire, temveč ste odprti tudi za druge možnosti in priložnosti, ki se skrivajo na skritem trgu dela.

Bodite radovedni in proaktivni, brskajte in raziskujete po spletu, naredite »raziskavo«, katera podjetja in organizacije delujejo na področju, ki vas zanima, povežite se s kolegi, sprašujte med prijatelji, profesorji, kontaktiraje bivše delodajalce, organizacije, kjer ste opravljali prakso ali prostovoljno delo, spomnite se ljudi, ki ste jih spoznali na strokovnih dogodkih, konferencah, okroglih mizah, predstavitvah ipd. S podjetji lahko stopite v stik tudi preko kariernih sejmov, heckatonov, predstavitev podjetij na fakultetah ali z organiziranih obiskov podjetja, dnevom odrptih vrat v podjetjih, preko Linkedina, alumni klubov ipd.

Kako ste lahko skritem trgu dela še aktivni?

Mreženje (povezujete se profesorji, znanci, sorodniki, včlanite se v strokovna društva, alumni klub, udeležujte strokovnih konferenc, kariernih sejmov). Vzpostavite neposreden kontakt z delodajalci (oddajte CV, povežite se za pisanje seminarske, projektne, diplomske naloge). Iščite dela preko različnih podatkovnih baz v skladu z zaposlitvenim načrtom, tudi če nimajo objavljenih prostih delovnih mest (Pirs, Bizi, Rabim Info, Kompass, Rumene strani ipd.). Iščite možnosti za odpiranje novih delovnih mest (za konkretno podjetje pripravimo predlog uvajanja nove dejavnosti, izdelka, poslovne ideje in s tem odpiramo nova delovna mesta). Za iskanje zaposlitve uporabljate tudi spletna družbena omrežja.

Vas mika podjetništvo?

Morda vam je bolj kot misel na zaposlitev blizu ideja, da bi se podali na podjetniško pot. V tem primeru vas vabimo, da pobrskate po kateri izmed spletnih strani, ki smo jih za vas zbrali tukaj.

Kaj mi je še lahko v pomoč?

V Kariernih centrih tekom celega leta organiziramo in izvajamo raznolike delavnice zaposlitvenih veščin: Samoocena; Iskanje zaposlitve; Pisna predstavitev; CV klinika, Priprava na razgovor; Sodobni trg dela, Zaposlitvene veščine od A do Ž, Linkedin delavnica, Priprava na prakso in uspešna vključitev v delovno okolje. Do aktualnih izobraževanj, dogodkov in objavljenih aktualnih prostih delovnih mest lahko dostopate preko novega portala POPR (Portala Osebnega in Profesionalnega Razvoja). Portal omogoča prijavo na dogodke, prav tako pa se lahko prijavite tudi na brezplačna individualna karierna svetovanja, kjer lahko skupaj pregledamo vaš CV, se pripravimo na zaposlitveni razgovor ali se pogovorimo o vaših kariernih načrtih.

Iskanje zaposlitve je zaposlitev, zato v skladu s tem dejstvom načrtujte svoje aktivnosti in bodite dosledni pri uresničevanju svojih zaposlitvenih ciljev. Pri iskanju zaposlitve uporabljajte več načinov iskanja zaposlitve hkrati, saj si boste s tem povečali možnosti za uspeh. Bodite aktivni, pozitivni in vztrajni!

Srečno!

Priporočena literatura:

  • Guzelj, T. (2014). Kako do službe. Kako v 7 hitrih korakih priti do dobre zaposlitve, ko ni objavljenih prostih delovnih mest. Javno podjetje Uradni list Republike Slovenije, d.o.o. eSvetovanje Mladi iskalci zaposlitve Europass