Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Kako dobro se poznam?

Pripravil: mag. Klemen Marinčič

Preden se dokončno odločite za določen študij ali poklic, morate ugotoviti, kaj vas zanima, v čem ste dobri, v čem slabi. To najlažje storite tako, da skušate spoznati samega sebe, svoje sposobnosti in lastnosti, interese, vrednote in motive, ki jih cenite in si prizadevate, da jih uresničujete v vsakdanjem življenju in pri delu. Vrednote vplivajo na to, kaj vas motivira, osrečuje pri delu.

Kakovostna samoocena obravnava pregled vaših vrednost, interesov, osebnostnih lastnostih, sposobnosti, kar lahko preverite s pomočjo različnih vprašalnikov, orodij in pristopov, ki vam lahko pomagajo pri sprejemanju odločitev in so dostopni tudi na spletu. Na tem mestu bi vas želeli opomniti, da rezultate spletnih vprašalnikov jemljite zgolj kot izhodišče za nadaljnje razmišljanje in pogovor o karieri, nikakor pa rezultati niso namenjeni strogemu opredeljevanju, kdo smo (»predalčkanje«), ker se dimenzije pojavijo pri vseh, razlika je le v tem, da nekatera(e) dimenzija(e) bolj prevladujejo in nas na nek način opredeljujejo.

Za vas smo pripravili nabor koristnih prispevkov in nasvetov, kako se lotiti samoocene.

writing-828911_1920

Radi rečemo, da sami sebe najbolj poznamo. Pa je to res? Zagotovo se vam je že zgodilo, da vas je določen dogodek v katerem ste se znašli in način, kako ste v tem primeru odreagirali, presenetil. Ali pa ste po naključju odkrili dejavnost, ki vas je navdušila, pred tem pa niti niste vedeli, da vas kaj takega zanima. Mogoče ste med vami tudi takšni, ki ste si zelo želeli določeno delo oziroma delovno izkušnjo, jo našli in nato ugotovili, da to ni za vas.

Nihče ne more trditi, da se nič kaj takega ne more zgoditi tudi osebam, ki same sebe dobro poznajo. Nasprotno, samoocena je proces, skozi katerega odkrivamo in reflektiramo različne kategorije; svoje znanje, zanimanja, kompetence, delovne navade, osebnostne lastnosti, želje, vrednote in podobno. Lahko celo rečemo, da je poznavanje samega sebe konkurenčna prednost, ki nam bo, z vidika karierne poti,  v pomoč pri iskanju (prave) zaposlitve.

V življenju se o samem sebi učimo na različne načine, na primer:

  • od oseb, ki so nam blizu,
  • skozi samoopazovanje,
  • na podlagi vprašalnikov.

Osebe, ki so nam blizu, so sicer dober vir informacij, vendar pogosto premalo objektiven. Opazovanje samega sebe je sicer zanesljiv način, a je dolgotrajen, poleg tega od nas zahteva praktično izkušnjo, v kateri se znajdemo in se ocenjujemo. Na drugi strani pa nam različni vprašalniki veliko hitreje omogočijo vpogled v ocenjevalno kategorijo in nam na podlagi tega nudijo informacije s katerimi lahko svoje odločitve sprejemamo veliko bolj premišljeno.

Na svoji karierni poti se boste zagotovo srečali z dilemami kot so: kaj me veseli, kje so moji potenciali, kako me moja osebnost oblikuje v odnosu do drugih ljudi, do dela, delovnega mesta ter kariere na splošno, katere so moje močne kompetence in tiste manj razvite (pa bi bilo dobro, da bi jih bolje razvil), kakšne so moje želje in cilji ter na splošno kako me definira moja osebnost v odnosu do sebe, drugih ter poklicne poti. In še, kako se sploh lahko primerno in dobro predstavimo potencialnemu delodajalcu, če sami o sebi ne vemo veliko.

Na spletu so vam na voljo različni brezplačni vprašalniki, ki nam pomagajo pri prepoznavanju samega sebe, svojih lastnosti, temperamenta, interesov in podobno. Vprašalniki so nam lahko v pomoč, hkrati pa se moramo zavedati, da imajo tudi svoje pomanjkljivosti. Namreč, nekateri so prilagojeni za določeno kulturo, ne omogočajo razlage prejetih rezultatov oziroma potrebujemo za to usposobljeno osebo, na njihova vprašanja lahko odgovarjamo neiskreno in podobno.

Povezave do nekaj vprašalnikov smo zbrali na tem mestu.

  • 16 osebnosti: Vprašalnik je narejen na podlagi statističnega postopka faktorske analize in razvrsti rezultate odgovorov na 16 različnih osebnosti, katere se med seboj ločijo po različnih osebnostnih lastnostih. 
    https://www.16personalities.com/sl/                                   
  • e-svetovanje Kakšen sem: Različni vprašalniki v okviru ZRSZ eSvetovanje, preko katerih odkrivate vaše osebnostne lastnosti, sposobnosti, vrednote, motive ter delovnih stilov. 
    https://esvetovanje.ess.gov.si/KaksenSem/