EUTOPIA

Odprte prijave na drugo Evropsko študentsko skupščino

Si želite sodelovanja in debatiranja s študentkami in študenti iz različnih evropskih držav, ozadji, področji in stopenj študija? Prijavite se in postanite del Evropske študentske skupščine!

Preberi več

Registracija na teden zveze EUTOPIA v Ljubljani je odprta

Univerza v Ljubljani bo med 21. in 25. novembrom gostila teden zveze EUTOPIA. Pripravili smo pester program za študentke in študente, raziskovalke in raziskovalce, profesorice in profesorje, druge akademike in ostale ključne članice in člane zveze EUTOPIA. Število mest za posamezne dogodke je...

Preberi več

Kmalu prihaja teden zveze EUTOPIA v Ljubljani

Univerza v Ljubljani bo med 21. in 25. novembrom 2022 gostila teden zveze EUTOPIA. Pod sloganom Univerza prihodnosti, vesolje priložnosti, se bo zvrstil nabor interaktivnih delavnic, diskusij, seminarjev, panelnih pogovorov in drugih vsebin, ki bodo potekale v živo in prek spleta. Lepo vabljeni, da...

Preberi več

Teden Zveze EUTOPIA v Ljubljani

UL_BannerSLO

Teden zveze EUTOPIA je slavnostni mejnik v razvoju zveze EUTOPIA, ki povezuje ključne akterje zveze in slavi skupne uspehe. Zveza EUTOPIA je učna in raziskovalna skupnost, ki združuje deset Evropskih univerz z enotnim vodilom: ustvariti odprt, raznolik in multikulturno usmerjen visokošolski prostor. V preteklih treh letih je zveza EUTOPIA spodbudila razvoj mnogih projektov, ki poudarjajo pomembnost izobraževanja, raziskovanja in predvsem krepitve aktivne vključenosti študentov v soustvarjanje tega skupnega prostora. V prihodnjih letih študentke in študente, raziskovalke in raziskovalce, ostalo EUTOPIA osebje in strateške partnerice in partnerje čaka še mnogo vznemirljivih priložnosti za krepitev mednarodnega in medsektorskega sodelovanja. Ena izmed teh priložnosti je udeležba na tokratnem tednu zveze EUTOPIA, ki se odvija med 21. in 25. novembrom v Ljubljani. Vabimo vas, da na spletni strani pridobite informacije o poučnih in zabavnih dogodkih, ki smo jih pripravili za vas in se nanje registrirate. Število oseb za posamezne dogodke je omejeno, zato z registracijo ne odlašajte. Pridružite se nam na pet-dnevnem programu pestrih aktivnosti, ki ga ne gre zamuditi!

Program javnih dogodkov je na voljo tukaj, registrirajte pa se tukaj.


Univerza prihodnosti, vesolje priložnosti!

Vas zanima:

 • mednarodno projektno delo;
 • pridobivanje novih znanj in veščin v mednarodnem okolju;
 • možnost kratkotrajnih raziskovalnih mobilnosti;
 • udeležba na študentskih konferencah in njihova organizacija;
 • delavnice in usposabljanja s področja projektnega in znanstvenega managementa in komunikacije?

EUTOPIA ponuja vse to in še več!


Univerza v Ljubljani med drugim aktivno sodeluje na področju ustvarjanja in prenove skupnega evropskega visokošolskega in raziskovalnega prostora, kar vključuje:

 • medsektorsko sodelovanje;
 • digitalizacijo;
 • prenos znanja;
 • povezovanje izobraževanja, raziskovanja, inovacij in družbe;
 • povezovanje znanosti in umetnosti;
 • razvoj kompetenc prihodnosti;
 • sodelovanje v mednarodnih učnih skupnostih;
 • projektno učenje;
 • mednarodno študentsko ambasadorstvo;
 • nove oblike mobilnosti itd.

Med ključnimi instrumenti za oblikovanje novega evropskega visokošolskega prostora je ambiciozna pobuda Evropske univerze (European Universities Inititative) v okviru programa ERASMUS+. Univerza v Ljubljani se je konec leta 2018 skupaj z Univerzo Pompeu Fabra (Španija) in Univerzo v Göteborgu (Švedska) pridružila mednarodni zvezi evropskih univerz EUTOPIA – European University Alliance, ki so jo ustanovile Univerza v Warwicku (Združeno kraljestvo), Univerza CY Cergy Pariz (Francija) in Univerza Vrije Bruselj (Belgija). Septembra 2021 so se zvezi priključile Univerza NOVA Lizbona (Portugalska), Univerza Ca’ Foscari (Italija) in Tehniška univerza Dresden (Nemčija), novembra 2021 pa še Univerza Babeş-Bolyai (Romunija).


EUTOPIA v številkah

255,951

študentov

152,626

prvostopenjskih

72,788

drugostopenjskih

20,537

tretjestopenjskih

45,498

osebja

23,700

akademskega osebja

874

raziskovalnih skupin

139

fakultet

Partnerske univerze projekta EUTOPIA2050

Članice zveze EUTOPIA