EUTOPIA

Spletna simulacijska vaja zveze EUTOPIA na temo EU Data Act

Univerza Vrije v Bruslju skupaj s prvotnimi partnericami zveze EUTOPIA (Univerza v Ljubljani, Univerza v Warwicku, Univerza CY Cergy Paris, Univerza v Göteborgu in Univerza Pompeu Fabra v Barceloni), za svoje študente in študentke pripravlja simulacijsko vajo parlamentarnega zasedanja EU. Študentke...

Preberi več

V okviru tedna EUTOPIA prvi mednarodni znanstveni slam v Sloveniji

V okviru tedna zveze EUTOPIA, ki ga je med 21. in 25. novembrom gostila Univerza v Ljubljani, je pod žarometi gledališke dvorane Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (UL AGRFT) potekal prvi mednarodni znanstveni slam v Sloveniji. Žirija je izbrala tri evropske raziskovalce, ki so...

Preberi več

Odprte prijave na drugo Evropsko študentsko skupščino

Si želite sodelovanja in debatiranja s študentkami in študenti iz različnih evropskih držav, ozadji, področji in stopenj študija? Prijavite se in postanite del Evropske študentske skupščine!

Preberi več

Teden Zveze EUTOPIA v Ljubljani

EUTOPIAweek22_novicaSLO

Teden zveze EUTOPIA je slavnostni mejnik v razvoju zveze EUTOPIA, ki povezuje ključne akterje zveze in slavi skupne uspehe. Zveza EUTOPIA je učna in raziskovalna skupnost, ki združuje deset Evropskih univerz z enotnim vodilom: ustvariti odprt, raznolik in multikulturno usmerjen visokošolski prostor. V preteklih treh letih je zveza EUTOPIA spodbudila razvoj mnogih projektov, ki poudarjajo pomembnost izobraževanja, raziskovanja in predvsem krepitve aktivne vključenosti študentov v soustvarjanje tega skupnega prostora. V prihodnjih letih študentke in študente, raziskovalke in raziskovalce, ostalo EUTOPIA osebje in strateške partnerice in partnerje čaka še mnogo vznemirljivih priložnosti za krepitev mednarodnega in medsektorskega sodelovanja. Ena izmed teh priložnosti je udeležba na tednu zveze EUTOPIA, ki se je odvijal med 21. in 25. novembrom v Ljubljani.

Program javnih dogodkov je na voljo tukaj, spletno stran z galerijo fotografij in videoposnetkov pa si lahko ogledate tukaj.


Univerza prihodnosti, vesolje priložnosti!

Vas zanima:

 • mednarodno projektno delo;
 • pridobivanje novih znanj in veščin v mednarodnem okolju;
 • možnost kratkotrajnih raziskovalnih mobilnosti;
 • udeležba na študentskih konferencah in njihova organizacija;
 • delavnice in usposabljanja s področja projektnega in znanstvenega managementa in komunikacije?

EUTOPIA ponuja vse to in še več!


Univerza v Ljubljani med drugim aktivno sodeluje na področju ustvarjanja in prenove skupnega evropskega visokošolskega in raziskovalnega prostora, kar vključuje:

 • medsektorsko sodelovanje;
 • digitalizacijo;
 • prenos znanja;
 • povezovanje izobraževanja, raziskovanja, inovacij in družbe;
 • povezovanje znanosti in umetnosti;
 • razvoj kompetenc prihodnosti;
 • sodelovanje v mednarodnih učnih skupnostih;
 • projektno učenje;
 • mednarodno študentsko ambasadorstvo;
 • nove oblike mobilnosti itd.

Med ključnimi instrumenti za oblikovanje novega evropskega visokošolskega prostora je ambiciozna pobuda Evropske univerze (European Universities Inititative) v okviru programa ERASMUS+. Univerza v Ljubljani se je konec leta 2018 skupaj z Univerzo Pompeu Fabra (Španija) in Univerzo v Göteborgu (Švedska) pridružila mednarodni zvezi evropskih univerz EUTOPIA – European University Alliance, ki so jo ustanovile Univerza v Warwicku (Združeno kraljestvo), Univerza CY Cergy Pariz (Francija) in Univerza Vrije Bruselj (Belgija). Septembra 2021 so se zvezi priključile Univerza NOVA Lizbona (Portugalska), Univerza Ca’ Foscari (Italija) in Tehniška univerza Dresden (Nemčija), novembra 2021 pa še Univerza Babeş-Bolyai (Romunija).


EUTOPIA v številkah

255,951

študentov

152,626

prvostopenjskih

72,788

drugostopenjskih

20,537

tretjestopenjskih

45,498

osebja

23,700

akademskega osebja

874

raziskovalnih skupin

139

fakultet

Partnerske univerze projekta EUTOPIA2050

Članice zveze EUTOPIA