Gradimo močnejšo Evropo: Univerze Zveze EUTOPIA se ob dnevu Evrope ponovno zavezujemo k evropski enotnosti

09.05.2023

Gradimo močnejšo Evropo: Univerze Zveze EUTOPIA se ob dnevu Evrope ponovno zavezujemo k evropski enotnosti

Deset univerz Zveze EUTOPIA, katere članica je tudi Univerza v Ljubljani, se ob dnevu Evrope združuje, da bi ponovno izrazile svojo predanost skupnemu oblikovanju prihodnosti visokošolskega izobraževanja in raziskovanja v Evropi. Univerza Babeș-Bolyai (Romunija), Vrije Universiteit Brussel (Belgija), Univerza Ca'Foscari v Benetkah (Italija), Univerza CY Cergy Paris (Francija), Technische Universität Dresden (Nemčija), Univerza v Göteborgu (Švedska), Univerza v Ljubljani (Slovenija), Univerza NOVA Lizbona (Portugalska), Univerza Pompeu Fabra-Barcelona (Španija) in Univerza Warwick (Združeno kraljestvo) s ponosom praznujemo dan Evrope. Ta dan obeležujemo obletnico Schumanove deklaracije, ki je predlagala novo ureditev političnega partnerstva v Evropi in sčasoma pripeljala do današnje Evropske unije.

Članice Zveze EUTOPIA smo trdno prepričane, da so univerze mesto, kjer se rojevajo in nadgrajujejo ideje in utirajo pot prihodnjim generacijam mislecev in inovatorjev, ki bodo pomembno prispevali k oblikovanju prihodnosti Evrope. Z našimi univerzami povezujemo skupnosti na lokalni, evropski in svetovni ravni ter prihodnjim generacijam predajamo znanje, potrebno za oblikovanje bolj odprte, vključujoče in trajnostne družbe. Skupaj se zavzemamo za ohranjanje vrednot demokracije, spoštovanja človekovih pravic in pravne države. Zavezani smo k zelenim in digitalnim prehodom: s poučevanjem, raziskovanjem in tesnim sodelovanjem z družbo ustvarjamo tehnologije in prakse, ki bodo prispevale k trajnostni prihodnosti planeta. Znanstvena diplomacija nam predstavlja enega izmed ključev za spodbujanje mednarodnega razumevanja prek meja, kultur in jezikov. V tej luči zagotavljamo platformo za dialog in izmenjavo.

Na ta posebni dan, 9. maja 2023, ko na naših mejah poteka vojna, deset univerz Zveze EUTOPIA ponovno izraža svojo zvestobo evropski enotnosti, saj je evropska enotnost ključni dejavnik odprte, vključujoče in trajnostne družbe.

EuropeDay9th-2023-_Page_3