Dogodka o državljanski znanosti

17.05.2023

Dogodka o državljanski znanosti

V okviru projekta EUTOPIA-TRAIN, kjer sodeluje tudi Univerza v Ljubljani, se izvajajo aktivnosti vključevanja ljubiteljskih znanstvenikov v znanstveno-raziskovalne projekte. Na to temo bosta 25. maja potekala dva dogodka: Kako lahko združenja evropskih univerz podprejo državljansko znanost in Zaključek klinik o državljanski znanosti.

Raziskovalci in raziskovalke lahko, kadar je mogoče in koristno za vsebino raziskave, k sodelovanju povabijo državljane, ki bi radi sodelovali v raziskovalnih projektih kot ljubiteljski znanstveniki (npr. sodelovali pri identifikaciji raziskovalnih vprašanj, zbirali in analizirali podatke, eksperimentirali z novimi tehnologijami, spremljali in predlagali različne pristope in drugo). Cilj skupnostne znanosti kot novega pristopa v raziskovanju je obravnavanje vsakodnevnih problemov, ki jih v zaprtem raziskovalnem okolju ne moremo reševati brez vključevanja običajnih ljudi in njihovih uporabnih znanj. V okviru projekta EUTOPIA TRAIN je bil pripravljen EUTOPIA Citizen Science Starter Kit.

Na to temo v okviru projekta EUTOPIA-TRAIN izvajajo svetovalne delavnice Citizen Science Clinic. Cilj delavnic za skupnostno znanost je zagotoviti podporo raziskovalkam in raziskovalcem, ki se pridružijo skupnosti prakse na področju znanosti za državljane, in sicer tako, da jim omogoči priložnosti za izmenjavo informacij in mreženje. Klinika je zasnovana kot vrsta neformalnih, »izvedljivo načrtovanih« srečanj za vzajemno učenje, ki ne zahtevajo veliko truda (ampak so zelo interaktivna).

Zadnja delavnica z naslovom »Zaključek klinik« bo potekala v četrtek, 25. maja, ob 16.00. Govora bo o spoznanjih, pridobljenih na srečanjih za vzajemno učenje na področju skupnostne znanosti EUTOPIA. Prijavite se tukaj. Pred tem pa vljudno vabljeni tudi k udeležbi na webinarju UNICA-EUTOPIA TRAIN z naslovom Kako lahko združenja evropskih univerz podprejo državljansko znanost, ki bo potekal isti dan ob 14.00 uri. Prijavite se tukaj.

UNICA Eutopia webinar_Programme and website