Teden Zveze EUTOPIA tokrat na TU Dresden

01.12.2023

Teden Zveze EUTOPIA tokrat na TU Dresden

EUTOPIA

 

TU Dresden (TUD) je od leta 2021 članica evropske univerzitetne zveze EUTOPIA in bo imela priložnost predstaviti svoje raziskovalne prednostne naloge skupnosti EUTOPIA med tednom EUTOPIA, ki bo potekal od 4. do 6. decembra. Deset podobno mislečih evropskih partnerskih univerz si prizadeva ustvariti povezano in povezovalno skupnost, ki se bo ukvarjala z globalnimi in lokalnimi izzivi. Geslo "Ekosistemi inovacij" predstavlja okvir za srečanje v Dresdnu, na katerem bodo partnerji razpravljali o prihodnjem potencialu zavezništva EUTOPIA in novih načinih sodelovanja.

Otvoritvene slovesnosti 4. decembra naj bi se udeležilo približno 200 gostov, med njimi rektorji, prorektorji, predstavniki študentov, univerzitetni predavatelji, upravno osebje in strokovnjaki - vsi delijo vizijo združenja EUTOPIA: sodelovati v evropskem zavezništvu, ki ustvarja optimalna okolja za poučevanje in učenje ter na najboljši možni način povezuje raziskave. Slovesnost si lahko ogledate tudi v neposrednem prenosu.

Predstavniki desetih univerz članic bodo razpravljali tudi o ključnih temah, kot so trajnost, inovativno poučevanje, prenos tehnologij in sodelovanje na področju raziskav. Osrednja sestavina univerzitetnega zavezništva so "povezane skupnosti", ki ustvarjajo mreže za reševanje aktualnih izzivov na področju raziskav in poučevanja.

Poleg že omenjenih točk bodo predstavniki desetih univerz članic razpravljali o ključnih temah, kot so trajnost, inovativno poučevanje, prenos tehnologije in sodelovanje na področju raziskav. Osrednja sestavina univerzitetnega zavezništva so "povezane skupnosti", ki ustvarjajo mreže, ki obravnavajo aktualne izzive na področju raziskav in poučevanja.

Teden EUTOPIA zaznamuje začetek prvega seminarja "Akademija za mlade voditelje". Ta dvoletni program usposabljanja podpira mlade raziskovalce z univerz EUTOPIA pri prevzemanju vodilnih vlog v prihodnosti.

"Tedni EUTOPIA so osrednjega pomena za razvoj zavezništva. Zato smo veseli, da lahko zdaj v našem dresdenskem kampusu gostimo člane univerz iz vse Evrope. Gostovanje dogodka ponuja TUD odlično priložnost, da utrdi svoj položaj globalno usmerjene univerze ter poveča vključenost svojega osebja in znotraj zveze EUTOPIA," poudarja profesorica Roswitha Böhm, prorektorica za univerzitetno kulturo na TU Dresden in podpredsednica zveze EUTOPIA.

V Dresdnu se bodo sestali delegati osrednjih organov EUTOPIA (predsedstvo, svetovalni svet, študentski svet itd.). Poleg tega bodo člani projekta EUTOPIA TRAIN predstavili rezultate mreženja raziskovalne infrastrukture v okviru EUTOPIA ter razpravljali o raziskovalni in inovacijski politiki.

Več informacij najdete tukaj