EUTOPIA novičnik, 30.5.2022

30.05.2022

EUTOPIA novičnik, 30.5.2022

Danes v središču pozornosti 

 

Tretja klinika za skupnostno znanost EUTOPIA-TRAIN – spletna delavnica – 7. junij 2022

Se pri svojem delu na področju skupnostne znanosti soočate s posebnimi izzivi? Bi si radi izmenjali izkušnje o težavah in povratne informacije? Mislite, da bi vam koristila spoznanja kolegov iz vse Evrope? Dobrodošli na kliniki za skupnostno znanost EUTOPIA-TRAIN!

Klinika za skupnostno znanost je spletna delavnica, zasnovana za izmenjavo izzivov in idej za vaša prizadevanja na področju skupnostne znanosti. Vsaka delavnica se osredotoča na izziv udeleženca/-ke delavnice. Ko preučimo ta izziv, razpravljamo o širšem kontekstu in o tem, kako lahko te ugotovitve uporabimo pri svojem delu.

Tretja klinika za skupnostno znanost bo potekala prek Zooma v torek, 7. junija, od 16.00 do 17.00 po srednjeevropskem času.

Več informacij in prijava tukaj.

 

Novice o zvezi 

 

Rektorji zveze EUTOPIA so prvič obiskali Univerzo NOVA v Lizboni!

EUTOPIA vsakih šest mesecev v enem od evropskih mest, kjer ima sedež, združi vse, ki si trdo prizadevajo za njene cilje. S pridružitvijo novih univerz v zadnjih mesecih leta 2021 je bilo treba teden zveze EUTOPIA dopolniti tako, da omogoča predstavitev posamezne akademske institucije v vsej njeni kompleksnosti kot tudi mesta, ozemlja, kulture in vseh prednosti, ki jih je na daljavo težko prepoznati.

Zato se je strateški odbor zveze EUTOPIA odločil, da obišče vsako novo institucijo, in se maja sestal v Lizboni, kjer se je seznanil s tamkajšnjo Univerzo NOVA, njenimi znanstvenimi laboratoriji in Ekonomsko fakulteto, ki gleda na reko Tagus. Ta srečanja na kraju samem pričajo o zavzetosti vodilnih ekip zveze in njihovi gotovosti, ki se odraža v polaganju temeljnih kamnov prihodnje evropske univerze, osredotočene na študente.

Več informacij tukaj.

 

Kako EUTOPIA podpira Ukrajino?

Vas zanima, katere ukrepe je sprejelo 10 univerz zveze EUTOPIA, da bi pomagale ukrajinskim študentom, akademikom in njihovim družinam? Preberite tukaj.

 

Partnerske novice 

 

Univerza CY bo gostila naslednji strokovni seminar zveze EUTOPIA, posvečen vključenosti – 17. junij 2022

Vključujoče visokošolsko izobraževanje prispeva k razvoju in blaginji posameznikov ter povečuje priložnosti za izobraževanje. Prav tako spodbuja konvergenco v visokem šolstvu in tako ustvarja dinamičen sklenjen krog. Visokošolske ustanove lahko delujejo kot neposredni vzori za širšo družbo ter transformativno prispevajo k uveljavljanju socialne pravičnosti in vključevanja.

Seminar Premoščanje vrzeli: oblikovanje politik visokošolskega izobraževanja prek pripovedi o vključenosti naj bi pritegnil „strokovnjake na podlagi izkušenj“ (študente in zunanje zainteresirane strani, vključno z drugimi zvezami in poslancem Evropskega parlamenta), katerih pripovedi so pomembne za razumevanje skupnega pomena prikrajšanosti, oblikovanje priporočil in pobud, snovanje strategij, metod in raziskovalnih programov ter ozaveščanje o raznolikosti.

Seminar bo potekal 17. junija 2022 na kampusu iX v Saint-Germain-en-Laye. Prijave na seminar niso mogoče.

Več informacij tukaj.

 

Dogodki 

 

Bazar znanj zveze EUTOPIA: predstavitev tržnice idej – 21. junij 2022

Cilj bazarja znanj zveze EUTOPIA, ki temelji na zavezi načelom odprtosti in vključevanja, je spodbujati skupnost, kjer sta prisotna radovednost in dejavno sodelovanje, s predstavitvijo rezultatov inovativnih raziskav z inovativnimi sredstvi.

Bazar rezultatov raziskav ne prikazuje na tradicionalen način. To je prostor, kjer poteka ustvarjanje in se raziskave predstavljajo v eksperimentalnih, avdiovizualnih oblikah, ki so same po sebi produkt umetniškega raziskovanja. Uporabnika vabi, naj vstopi in brska med nešteto slikami in zvoki, ki prek inovativne produkcije razkrivajo najsodobnejša odkritja.

Dogodek bo potekal na spletu na kanalu zveze EUTOPIA na YouTubu 21. junija od 16. do 18. ure po srednjeevropskem času.

Več informacij tukaj.

Prijavite se na kanal zveze EUTOPIA na YouTubu tukaj.

 

Priložnosti

 

Intenzivna delavnica pisanja povzetkov za konferenco ICUR – 1. junij 2022

Rok za oddajo povzetkov za konferenco ICUR se približuje in prijavitelji imajo na intenzivni delavnici pisanja povzetkov priložnost, da namenijo čas dokončanju povzetkov in, če želijo, poklepetajo z našo ekipo prek neposrednega sporočanja ali klicev MS Teams ter ji zastavijo vprašanja, ki se jim porodijo med pripravo povzetka do roka za oddajo. Naslednja in zadnja intenzivna delavnica bo predvidoma v sredo, 1. junija, od 10. do 13. ure po srednjeevropskem času. Več informacij in prijava tukaj.

 

ICUR 2022 – rok za oddajo povzetkov 5. junij 2022

Mednarodna konferenca o dodiplomskem raziskovanju (ICUR) je letna dvodnevna akademska konferenca, ki predstavlja najboljše dodiplomske raziskave z vsega sveta. Študentje svoje raziskave predstavijo v realnem času prek videokonference, ki jo izvedejo iz domačega kampusa.
 
Z udeležbo na konferenci ICUR boste okrepili svoj življenjepis, pridobili podrobne povratne informacije in dragocene priložnosti za mreženje ter se seznanili z raziskovanjem kot potencialno poklicno potjo. Vsem udeležencem je med letom na voljo obsežna podpora, vključno z delavnicami za pisanje povzetkov.

Konferenca ICUR 2022 bo potekala 28. in 29. septembra. Če želite sodelovati, pošljite povzetek do 5. junija. Več informacij tukaj.

 

Razpis za Povezane raziskovalne skupnosti – rok za prijavo 10. junij 2022

Cilj projekta Povezane raziskovalne skupnosti zveze EUTOPIA je povezati raziskovalne pobude v okviru zveze EUTOPIA in zunaj nje ter omogočiti raziskovalcem in inovatorjem, da razvijajo svoje ideje na vseh področjih znanosti in tehnologije tako, da jih delijo s kolegi. Vsi raziskovalci z vseh področij in disciplin z ene od šestih ustanovnih univerz zveze EUTOPIA lahko postanejo plačani člani.

Koordinator mora biti ves čas trajanja projekta zaposlen na eni od šestih ustanovnih univerz zveze EUTOPIA. Več informacij tukaj.

 

Vse poletne šole, ki so na voljo skupnosti EUTOPIA, najdete na osrednjem spletišču zveze EUTOPIA

Vsako leto partnerske univerze zveze EUTOPIA ponudijo številne poletne in zimske šole, ki so pogosto na voljo mednarodnim študentom. V nadaljevanju je stran s povzetki o posameznih poletnih šolah, ki so trenutno na voljo študentom in študentkam ter skupnosti zveze EUTOPIA.  

Rok za prijavo na poletne šole univerze CY o dediščinski znanosti je bil prestavljen na 9. junij 2022.

Oglejte si jih in se prijavite tukaj.

 

Opomnik

 

Priložnost za financiranje: trimesečne gostujoče štipendije na Univerzi v Warwicku – štipendije Fernandes 

Univerza v Warwicku vabi raziskovalce iz zveze EUTOPIA, da se prijavijo za gostujočo štipendijsko shemo: štipendije Fernandes.

Te štipendije bodo raziskovalcem, zaposlenim v službah z možnostjo pridobitve naziva stalnega profesorja ali zaposlenim na začetnih akademskih položajih omogočile trimesečni obisk univerze v Warwicku (ki bo morda razdeljen na dva ali tri obiske) za razvoj dolgoročnega raziskovalnega sodelovanja. Štipendisti, ki morajo imeti manj kot 10 let podoktorskih izkušenj, bodo prejeli štipendijo v višini 2.000 GBP na mesec, povračilo potnih stroškov v višini do 1.000 GBP ter povračilo stroškov za raziskave, podporo in usposabljanje v višini do 3.000 GBP.

Vloge se lahko pošljejo kadar koli in se bodo pregledovale vsak mesec, dokler ne bodo sredstva v celoti dodeljena. Gostovanje je treba zaključiti do konca leta 2022.

Več informacij in prijava. .

 

VUB ponuja možnost financiranja za pospešitev razvoja povezane raziskovalne skupnosti zveze EUTOPIA – neprekinjeno financiranje do porabe proračunskih sredstev

Štipendije za temeljne raziskave ter za aplikativne raziskave/inovacije in valorizacijo z vsaj enim od devetih partnerjev zveze EUTOPIA.

Akademski uslužbenci (ZAP), povezani z VUB, se lahko prijavijo za sredstva za vhodno in izhodno mednarodno mobilnost ter pripravo prijav za projekte EU z enim ali več partnerji zveze EUTOPIA. Gre za razpis s štirimi ocenjevanji na leto, ki je odprt do porabe proračunskih sredstev. Običajno trajanje mobilnosti je 1–3 mesece.

Več informacij tukaj.

 

Koledar 

 

1. junij
Intenzivna delavnica pisanja povzetkov za konferenco ICUR

5. junij
Rok za oddajo povzetkov za ICUR 2022


7. junij
Tretja klinika za skupnostno znanost EUTOPIA-TRAIN

10. junij
Rok za prijavo – Povezane raziskovalne skupnosti


17. junij
Strokovni seminar o vključenosti: „Premoščanje vrzeli: oblikovanje politik visokošolskega izobraževanja prek pripovedi o vključenosti“

21. junij
Bazar znanj: tržnica idej

27. junij–1. julij
Teden zveze EUTOPIA v Bruslju

30. junij
Rok za prijavo – poletna šola Univerze Babeș-Bolyai – transilvanski mednarodni poletni tečaji romunskega jezika in civilizacije

6.–8. julij
Dogodek odprtih inovacij v Warwicku – Odprti izziv za inovacije