EUTOPIA novičnik, 13.6.2022

13.06.2022

EUTOPIA novičnik, 13.6.2022

Danes v središču pozornosti 

 

Teden zveze EUTOPIA na univerzi VUB: Bruselj je vaš kampus!
 

Teden zveze EUTOPIA vsakih šest mesecev poveže ključne akterje – študente, raziskovalce, strokovnjake in strateške partnerje – iz celotne mreže evropske zveze. Univerza VUB je kot ustanovitvena članica ponosna, da bo gostila peto izdajo tega tedna v našem dragem Bruslju, ki ga pogosto označujemo za srce Evrope.

Udeležite se številnih interaktivnih delavnic, panelnih razprav, ogledov mesta, obiskov kulturnih znamenitosti ... Se želite udeležiti tedna zveze EUTOPIA iz tujine/iz udobja svojega doma? Še vedno lahko doživite Bruselj, saj so mnoga srečanja na voljo v hibridnem načinu, ki vam omogoča, da se pridružite na daljavo.

Več informacij in prijava tukaj.

 

Novice o zvezi 

 

Kako EUTOPIA podpira Ukrajino?


Vas zanima, katere ukrepe je sprejelo 10 univerz zveze EUTOPIA, da bi pomagale ukrajinskim študentom, akademikom in njihovim družinam? Preberite tukaj.

 

Partnerske novice 

 

Univerza CY bo gostila naslednji strokovni seminar zveze EUTOPIA, posvečen vključenosti – 17. junij 2022

Vključujoče visokošolsko izobraževanje prispeva k razvoju in blaginji posameznikov ter povečuje priložnosti za izobraževanje. Prav tako spodbuja konvergenco v visokem šolstvu in tako ustvarja dinamičen sklenjen krog. Visokošolske ustanove lahko delujejo kot neposredni vzori za širšo družbo ter transformativno prispevajo k uveljavljanju socialne pravičnosti in vključevanja.

Seminar Premoščanje vrzeli: oblikovanje politik visokošolskega izobraževanja prek pripovedi o vključenosti naj bi pritegnil „strokovnjake na podlagi izkušenj“ (študente in zunanje zainteresirane strani, vključno z drugimi zvezami in poslancem Evropskega parlamenta), katerih pripovedi so pomembne za razumevanje skupnega pomena prikrajšanosti, oblikovanje priporočil in pobud, snovanje strategij, metod in raziskovalnih programov ter ozaveščanje o raznolikosti.

Seminar bo potekal 17. junija 2022 na kampusu iX v Saint-Germain-en-Laye. Prijave na seminar niso mogoče.

Več informacij tukaj.

 

Dogodki 

 

Bazar znanj zveze EUTOPIA: predstavitev tržnice idej – 21. junij 2022


Cilj bazarja znanj zveze EUTOPIA, ki temelji na zavezi načelom odprtosti in vključevanja, je spodbujati skupnost, kjer sta prisotna radovednost in dejavno sodelovanje, s predstavitvijo rezultatov inovativnih raziskav z inovativnimi sredstvi.

Bazar rezultatov raziskav ne prikazuje na tradicionalen način. To je prostor, kjer poteka ustvarjanje in se raziskave predstavljajo v eksperimentalnih, avdiovizualnih oblikah, ki so same po sebi produkt umetniškega raziskovanja. Uporabnika vabi, naj vstopi in brska med nešteto slikami in zvoki, ki prek inovativne produkcije razkrivajo najsodobnejša odkritja.

Dogodek bo potekal na spletu na kanalu zveze EUTOPIA na YouTubu 21. junija od 16. do 18. ure po srednjeevropskem času.

Več informacij tukaj.

Prijavite se na kanal zveze EUTOPIA na YouTubu tukaj.

 

Priložnosti

 

Vse poletne šole, ki so na voljo skupnosti EUTOPIA, najdete na osrednjem spletišču zveze EUTOPIA


Vsako leto partnerske univerze zveze EUTOPIA ponudijo številne poletne in zimske šole, ki so pogosto na voljo mednarodnim študentom. V nadaljevanju je stran s povzetki o posameznih poletnih šolah, ki so trenutno na voljo študentom in študentkam ter skupnosti zveze EUTOPIA.  

Rok za prijavo na poletne šole univerze CY o dediščinski znanosti je bil prestavljen na 9. junij 2022.

Oglejte si jih in se prijavite tukaj.

 

Opomnik

 

Priložnost za financiranje: trimesečne gostujoče štipendije na Univerzi v Warwicku – štipendije Fernandes 

Univerza v Warwicku vabi raziskovalce iz zveze EUTOPIA, da se prijavijo za gostujočo štipendijsko shemo: štipendije Fernandes.

Te štipendije bodo raziskovalcem, zaposlenim v službah z možnostjo pridobitve naziva stalnega profesorja ali zaposlenim na začetnih akademskih položajih omogočile trimesečni obisk univerze v Warwicku (ki bo morda razdeljen na dva ali tri obiske) za razvoj dolgoročnega raziskovalnega sodelovanja. Štipendisti, ki morajo imeti manj kot 10 let podoktorskih izkušenj, bodo prejeli štipendijo v višini 2.000 GBP na mesec, povračilo potnih stroškov v višini do 1.000 GBP ter povračilo stroškov za raziskave, podporo in usposabljanje v višini do 3.000 GBP.

Vloge se lahko pošljejo kadar koli in se bodo pregledovale vsak mesec, dokler ne bodo sredstva v celoti dodeljena. Gostovanje je treba zaključiti do konca leta 2022.

Več informacij in prijava. .

 

VUB ponuja možnost financiranja za pospešitev razvoja povezane raziskovalne skupnosti zveze EUTOPIA – neprekinjeno financiranje do porabe proračunskih sredstev

Štipendije za temeljne raziskave ter za aplikativne raziskave/inovacije in valorizacijo z vsaj enim od devetih partnerjev zveze EUTOPIA.

Akademski uslužbenci (ZAP), povezani z VUB, se lahko prijavijo za sredstva za vhodno in izhodno mednarodno mobilnost ter pripravo prijav za projekte EU z enim ali več partnerji zveze EUTOPIA. Gre za razpis s štirimi ocenjevanji na leto, ki je odprt do porabe proračunskih sredstev. Običajno trajanje mobilnosti je 1–3 mesece.

Več informacij tukaj.

 

Koledar 

 

17. junij
Strokovni seminar o vključenosti: „Premoščanje vrzeli: oblikovanje politik visokošolskega izobraževanja prek pripovedi o vključenosti“

21. junij
Bazar znanj: tržnica idej

27. junij–1. julij
Teden zveze EUTOPIA v Bruslju

6.–8. julij
Dogodek odprtih inovacij v Warwicku – Odprti izziv za inovacije