EUTOPIA novičnik, 13.9.2022

13.09.2022

EUTOPIA novičnik, 13.9.2022

Danes v središču pozornosti 

vubb

To je bil teden zveze EUTOPIA v Bruslju!


Med 27. junijem in 1. julijem 2022 si je več kot 200 članov zveze EUTOPIA za svoj kampus izbralo Bruselj.

Univerza VUB je kot ustanovna članica ponosna, da je peto izdajo tega tedna gostila v našem dragem Bruslju, ki ga pogosto označujemo za srce Evrope.
Program je obsegal številne interaktivne delavnice, panelne razprave, oglede mesta, obiske kulturnih znamenitosti …

Ali že pogrešate teden zveze EUTOPIA? Tudi mi! Brez skrbi, še vedno lahko začutite utrip Bruslja.
Ponovno si oglejte vrhunce otvoritvene slovesnosti tedna zveze EUTOPIA v Bruslju in fotografski album, preberite, kako so teden zveze EUTOPIA doživljali študenti, poslušajte epizodo podkasta Mesta zveze EUTOPIA o Bruslju, izpolnite kratko anketo o svojih izkušnjah na tednu zveze EUTOPIA itd.

Več informacij tukaj.

 

Novice o zvezi 

Pogled nazaj na teden zveze EUTOPIA v Bruslju: izkušnja študenta, ki dela za zvezo EUTOPIA, avtor: Thomas T'Joen


»Moje potovanje me je vodilo z enega konca Bruslja na drugega, od zgodovinsko obarvanega obiska četrti Molenbeek-Saint-Jean na drugi strani kanala Willebroeck na severozahodu do kampusa univerze VUB v Ixellesu na jugovzhodu, pri čemer nisem pozabil na bruseljsko mestno hišo in stavbo Evropskega parlamenta v središču evropske prestolnice.

Najboljši trenutki mojega tedna, ki jih je bilo veliko, so bili povezani z angažiranostjo študentov zveze EUTOPIA, na primer, ko sem se že prvi dan popoldne udeležil zaključka razstave Bazar znanj univerze VUB.«

Želite izvedeti več? Kliknite tukaj.

 

Pričevanje s strokovnega seminarja o vključevanju: »Premoščanje vrzeli«, avtorica: Cheyma Al Mehraj


Zveza EUTOPIA je junija gostila strokovni seminar o vključevanju z naslovom »Premoščanje vrzeli: oblikovanje politik visokošolskega izobraževanja prek pripovedi o vključenosti«. Osrednja govorca sta bila »strokovnjaka iz izkušenj« Pierre Kompany (župan mesta Ganshoren v Belgiji) in Mariam Ouarti (študentka na univerzi VUB).
 
Cheyma Al Mehraj, vodja projekta za raznolikost in vključevanje zveze EUTOPIA na univerzi VUB, se je udeležila seminarja in z nami delila svojo izkušnjo.
 
»Na podlagi tega, kar sem slišala na seminarju, bi lahko sklepala, da je najboljša strategija vključevanja veliko bolj učinkovita v kulturah, kjer imajo ljudje občutek pripadnosti. Kajti ko smo opaženi in cenjeni takšni, kakršni v resnici smo – svoji lastni, edinstveni in pristni –, se razvijamo, prav tako pa tudi ljudje okoli nas.«

Želite izvedeti več? Kliknite tukaj.

 

Partnerske novice

 

Rezultati dela ekipe ljubljanskih študentov na Odprtem izzivu za inovacije so bili razstavljeni pred rektoratom UL


Študenti Univerze v Ljubljani so v okviru Odprtega izziva za inovacije delali na projektu »Oblikovanje rešitev za obolele z multiplo sklerozo«, za katerega so razvili praktične pripomočke za lajšanje življenja obolelim. Olajšana priprava obrokov, lažje prenašanje bremen, lažja intimna nega in prilagojen nakit je le nekaj idej, ki so jih z interdisciplinarnim sodelovanjem razvili študentke in študenti industrijskega oblikovanja, medicine, strojništva, kognitivnih znanosti, sociologije in arhitekture.

Več informacij tukaj.

 

Podkast »Mesta zveze EUTOPIA« se nadaljuje. Poslušajte tri nove epizode!


Epizoda, ki predstavlja mesto Cergy, je bila objavljena 4. julija. V njej direktor šole za oblikovanje na univerzi CY Dominique Sciamma govori o rojstvu »novega mesta« Cergy in njegovi arhitekturni viziji, raziskovalec Vivien Barrière pa nas popelje v zgodovino v obdobje rimske okupacije Galije, v rimsko naselbino Genainville nekaj kilometrov od Cergyja, kjer raziskovalci zveze EUTOPIA skupaj raziskujejo, kakšno je bilo to območje pred dva tisoč leti.

Nove epizode bodo na voljo po poletnih počitnicah!

Poslušajte podkast tukaj.

 

Dogodki 

 

MUNSA 2022: model Združenih narodov študentskega združenja univerze UPF – 16.–18. september 2022


MUNSA je model Združenih narodov, ki ga vsako leto od leta 2020 organizira UNSA Barcelona (študentsko združenje za Združene narode Barcelona), študentsko združenje univerze UPF, katerega cilj je spodbujati vrednote in delo Združenih narodov.

Cilj dogodka MUNSA 2022 je še razširiti nabor dogajanja glede na prejšnja leta in udeležencem ponuditi možnosti sodelovanja v različnih svetih: Svetu za zgodovinsko varnost, ki omogoča učenje iz zgodovine, Evropskem svetu, ki na konferenco prinaša evropske ustanove, Svetu za človekove pravice, kjer potekajo razprave o najbolj perečih težavah v zvezi s človekovimi pravicami, UNESCO za iskanje rešitev za mednarodni mir in varnost ter posebnem svetu za tiste, ki si želijo spoznati podrobnosti Sveta zveze FIFA

MUNSA je dogodek za študente univerze, ki jih zanimajo diplomacija, mednarodni odnosi in Združeni narodi.

Več informacij in prijava tukaj.

 

Teden zveze EUTOPIA v Ljubljani, 21.–25. november 2022


Tedni zveze EUTOPIA so mejniki pri grajenju zveze EUTOPIA. Ti dogodki vsakih šest mesecev na različnih univerzah povežejo ključne akterje – študente, raziskovalce, strokovnjake za posamezna področja in strateške partnerje – iz celotne zveze.

Zadnji teden zveze EUTOPIA v okviru projekta EUTOPIA2050 bo potekal v Ljubljani od 21. do 25. novembra 2022. Ta teden zveze EUTOPIA bo priložnost za počastitev zadnjih treh let dela in partnerstva pri projektu EUTOPIA2050, hkrati pa bo pomenil začetek novih izzivov, ki jih prinaša projekt EUTOPIA More. Vabimo vas, da si rezervirate datum in se nam pridružite na celotedenskem praznovanju zveze EUTOPIA!

Več informacij tukaj.

 

Priložnosti

 

Vse priložnosti v zvezi z raziskavami bodo vključene v posebne novice, ki bodo poslane 15. septembra 2022.


Glavne točke se bodo nanašale na:

  • tretji razpis za pridobitev štipendij za znanost in inovacije zveze EUTOPIA,
  • znanstveni sejem zveze EUTOPIA.

Več različnih razpisov univerz CY, TUD itd.

Naročite se na novice tukaj.

 

Koledar

 

16.–18. september
MUNSA 2022: model Združenih narodov študentskega združenja v Barceloni

28.–29. september
ICUR 2022

30. september
Rok za prijavo, mesto v uredniškem odboru revije Exchanges

14.–18. november
Teden vključevanja

21.–25. november