EUTOPIA novičnik, 10.10.2022

10.10.2022

EUTOPIA novičnik, 10.10.2022

Danes v središču pozornosti

Caroline pauwels

Univerza VUB ustanavlja Akademijo za kritično mišljenje Caroline Pauwels (PACT)

Akademija PACT je bil zadnji veliki projekt, s katerim se je Caroline Pauwels ukvarjala, preden je 5. avgusta letos umrla. Njena glavna zamisel, na kateri temelji pobuda (ki prvotno ni bila imenovana po njej, temveč po francoskem matematiku Henriju Poincaréju), je bila uvesti načela razsvetljenstva, tj. kritično mišljenje, svobodno raziskovanje in radikalni humanizem.

Z akademijo PACT želi univerza Vrije Universiteit Brussel čim širši javnosti jasno sporočiti, da dvom, negotovost in nenehno preučevanje niso slabosti, temveč dejansko gibalo resničnega znanstvenega in družbenega napredka. Z vzpostavitvijo te akademije se želi VUB odzvati na vse več izzivov, ki se zgrinjajo nad družbo in svetom. Več informacij tu.


Novice o zvezi 

Zveza EUTOPIA v repozitoriju Zenodo objavila svoja poročila o znanosti za državljane in ocenjevanju raziskav

Spoznajte začetni komplet za izvajanje znanosti za državljane, ki ga je pisarna univerze VUB za ozaveščanje o znanosti (v sodelovanju z raziskovalno institucijo imec-SMIT) pripravila za projekt EUTOPIA-TRAIN. Vas zanima znanost za državljane, vendar še ne veste veliko o njej? V okviru treh modulov boste izvedeli več o znanosti za državljane kot raziskovalni metodi, o tem, kako lahko ugotovite, ali je ta metoda primerna za vaše raziskave, in kateri dejavniki so ključni pri snovanju uspešnega projekta na področju znanosti za državljane. Vsak modul vsebuje študije primerov, nasvete za nadaljnje branje in povezave do koristnih spletnih orodij ali izobraževanj.

Kar zadeva ocenjevanje raziskav, gre za nujno prednostno nalogo evropske raziskovalne politike. Čeprav je bil ta cilj prvotno tesno povezan s spodbujanjem praks na področju odprte znanosti, je prerastel v večje gibanje, ki obravnava številne pomanjkljivosti prevladujočih praks ocenjevanja. Zveza EUTOPIA se je zavezala k izvajanju okvirne politike za ocenjevanje raziskav in odprto znanost v okviru projekta EUTOPIA-TRAIN.

Poglejte začetni komplet za izvajanje znanosti za državljane tu.

Poglejte poročilo o odprti znanosti na področju ocenjevanja raziskav tu.

Bodite na tekočem z novostmi v repozitoriju Zenodo.

 

Partnerske novice 

Podkast »Mesta zveze EUTOPIA« se nadaljuje. Poslušajte tri nove epizode!

Epizoda, ki predstavlja mesto Cergy, je bila objavljena 4. julija. V njej direktor šole za oblikovanje na univerzi CY Dominique Sciamma govori o rojstvu »novega mesta« Cergy in njegovi arhitekturni viziji, raziskovalec Vivien Barrière pa nas popelje v zgodovino v obdobje rimske okupacije Galije, v rimsko naselbino Genainville nekaj kilometrov od Cergyja, kjer raziskovalci zveze EUTOPIA skupaj raziskujejo, kakšno je bilo to območje pred dva tisoč leti.

Poslušajte podkast tukaj.

 

Dogodki 

Četrta klinika za skupnostno znanost EUTOPIA-TRAIN – spletna delavnica – 13. oktober 2022

Se pri svojem delu na področju skupnostne znanosti soočate s posebnimi izzivi? Bi si radi izmenjali izkušnje o težavah in povratne informacije? Mislite, da bi vam koristila spoznanja kolegov iz vse Evrope? Dobrodošli na kliniki za skupnostno znanost EUTOPIA-TRAIN!

Klinika za skupnostno znanost je spletna delavnica, zasnovana za izmenjavo izzivov in idej za vaša prizadevanja na področju skupnostne znanosti. Vsaka delavnica se osredotoča na izziv udeleženca/-ke delavnice. Ko preučimo ta izziv, razpravljamo o širšem kontekstu in o tem, kako lahko te ugotovitve uporabimo pri svojem delu.

Četrta klinika za skupnostno znanost, ki se bo osredotočala na to, kako doktorski študenti in njihovi mentorji izvajajo skupnostno znanost, bo potekala prek Zooma v četrtek, 13. oktobra, od 16.00 do 17.00 po srednjeevropskem času.  Več informacij in prijava tukaj.

citizen science clinic 3

Teden zveze EUTOPIA v Ljubljani, 21.–25. november 2022

Tedni zveze EUTOPIA so mejniki pri grajenju zveze EUTOPIA. Ti dogodki vsakih šest mesecev na različnih univerzah povežejo ključne akterje – študente, raziskovalce, strokovnjake za posamezna področja in strateške partnerje – iz celotne zveze.

Zadnji teden zveze EUTOPIA v okviru projekta EUTOPIA2050 bo potekal v Ljubljani od 21. do 25. novembra 2022. Ta teden zveze EUTOPIA bo priložnost za počastitev zadnjih treh let dela in partnerstva pri projektu EUTOPIA2050, hkrati pa bo pomenil začetek novih izzivov, ki jih prinaša projekt EUTOPIA More. Vabimo vas, da si rezervirate datum in se nam pridružite na celotedenskem praznovanju zveze EUTOPIA!

Več informacij tukaj.

EUTOPIAweek22_novicaSLO

Znanstveni sejem zveze EUTOPIA – od 21. do 25. novembra 2022 v okviru tedna zveze EUTOPIA v Ljubljani

Znanstveni sejem 2022 se že bliža! Povabilo k sodelovanju je bilo poslano po vsej zvezi. V nasprotju z lanskim letom bo Znanstveni sejem 2022 hibridni dogodek, saj bo otvoritvena slovesnost potekala na spletu, razstava raziskovalnih plakatov pa v živo na Univerzi v Ljubljani v okviru naslednjega tedna zveze EUTOPIA.

Za vse, ki se tedna zveze EUTOPIA ne bodo mogli udeležiti, bodo raziskovalni plakati seveda na voljo tudi na spletu.

Bi radi predstavili svoj raziskovalni plakat na Znanstvenem sejmu zveze EUTOPIA 2022? Stopite v stik z lokalno pisarno zveze EUTOPIA ali s prorektorjem/podpredsednikom za raziskave na svoji univerzi.

Več o Znanstvenem sejmu 2021 je na voljo tukaj.

 

Priložnosti

Poziv k oddaji prispevkov in udeležbi v panelnih razpravah: konferenca o Evropski uniji v mednarodnih zadevah EUIA23 – rok za prijavo 15. oktober 2022

Konferenca EUIA2023 ponuja mesto za razpravo o različnih poteh sodelovanja oziroma umika sodelovanja EU s svetom. Da spodbudimo meddisciplinarno in mednarodno razpravo, vabimo k oddaji prispevkov z vseh področij politik in prispevkov vseh akterjev, vključenih v ponovno opredelitev položaja Evrope v mednarodnih zadevah. Taka razprava zajema tudi, kako neevropski akterji vidijo prisotnost EU v svoji regiji ali umik iz nje in kako se odzivajo nanj.

Konferenca EUIA vabi k oddaji prispevkov uveljavljene akademike, izvajalce v praksi, raziskovalce na začetku poklicne poti in doktorske kandidate. Prav tako so k oddaji predlogov še posebej vabljeni akademiki iz tretjih držav. Izbranim udeležencem iz držav, ki niso članice OECD, bo podporo zagotovil solidarnostni sklad.

Več informacij in prijava tu.

 

Spletni seminar inkubatorja CRC – Pripravljenost za usposabljanje učiteljev za vključujoče izobraževanje na univerzi VUB – 7. november 2022

Ta spletni seminar* se bo osredotočal na vprašanja vključevanja in spletne platforme na evropski ravni za poklicni razvoj učiteljev. Njegov cilj je razumeti delovanje hibridnega usposabljanja učiteljev. V predstavitvah bo obrazloženih več dimenzij: 1) izobraževanje učiteljev v Evropi (na kateri koli ravni); 2) hibridizacija izobraževanja in praks učiteljev ter njeni učinki na vključevanje in profesionalnost. 

Spletni seminar bo potekal v ponedeljek, 7. novembra 2022, izvedla pa ga bo prof. Els Consuegra z univerze Vrije Universiteit Brussel.

Več informacij najdete tukaj, prijavite pa se tukaj.

 

Program podoktorskih štipendij EUTOPIA-SIF – razpis za prijave za obdobje 2022/2023 – rok za prijavo 15. december 2022

Evropska univerza EUTOPIA vas z veseljem obvešča o tretjem razpisu za prijavo za pridobitev štipendij iz programa podoktorskih štipendij za znanost in inovacije zveze EUTOPIA EUTOPIA-SIF v okviru ukrepa Marie Skłodowska-Curie za sofinanciranje MSCA COFUND za 24 podoktorskih štipendistov s šestih univerz zveze EUTOPIA*: univerza Vrije Universiteit Brusseluniverza CY Cergy Paris UniversitéUniverza v GöteborguUniverza v LjubljaniUniverza Pompeu Fabra v BarceloniUniverza v Warwicku.

Štipendije iz programa EUTOPIA-SIF omogočajo prepoznavnim mladim raziskovalcem, da v spodbudnem akademskem okolju zveze EUTOPIA oblikujejo lastne raziskovalne projekte. 
Obsežna raziskovalna mobilnost je sestavni del štipendij z dvema obveznima obdobjema napotitve: enim na drugo univerzo članico zveze EUTOPIA (univerzo sogostiteljico) in drugim na zunanjo akademsko ali neakademsko partnersko institucijo z namenom spodbujanja podjetniškega duha štipendistov ter oprijemljivih raziskovalnih učinkov in inovacij. 
Poleg tega bodo imeli štipendisti dostop do pestrega programa usposabljanja, kariernega usmerjanja in akademskega mentorstva.

  • Popolne vloge za prijavo bo mogoče oddati od 15. septembra
  • do 15. decembra 2022.
  • Od 15. septembra do 6. oktobra 2022 do 13.00 (po srednjeevropskem času) bo kandidatom kot pomoč pri iskanju raziskovalne skupine gostiteljice na voljo izbirna predprijavna faza.
  • Štipendiranje se bo začelo izvajati septembra 2023.

Obiščite ustrezni razdelek na spletni strani zveze EUTOPIA, kjer so na voljo dodatne informacije o razpisnem postopku in dokumentih, akademskih in zunanjih partnerjih ter drugo.

* Čeprav se je zveza EUTOPIA pred kratkim razširila na skupno 10 regionalno in nacionalno ločenih evropskih univerz, se program EUTOPIA-SIF izvaja z ločenimi sredstvi, do katerih je upravičenih le šest prvotnih univerz: univerza Vrije Universiteit Brussel, univerza CY Cergy Paris Université, Univerza v Göteborgu, Univerza v Ljubljani, Univerza Pompeu Fabra v Barceloni in Univerza v Warwicku.
Štiri nove članice zveze niso upravičene do statusa gostiteljice ali sogostiteljice za predloge.

Več informacij najdete tukaj.

sif 3

Opomnik

Različni aktualni razpisi za raziskave

Na voljo so številni aktualni razpisi za raziskave na univerzah CYU, TUD, UL, Warwick ... Več informacij o razpisih preberite tukaj.

 

Koledar 

13. oktober
Četrta klinika za skupnostno znanost EUTOPIA TRAIN

15. oktober
Rok za prijavo – konferenca EUIA 2023, Poti (umika) sodelovanja Evrope s svetom

7. november
Spletni seminar inkubatorja CRC – Pripravljenost za usposabljanje učiteljev za vključujoče izobraževanje na univerzi VUB

14.–18. november
Teden vključevanja

21.–25. november

15. december
Rok za prijavo – tretji razpis programa EUTOPIA-SIF