Teden zveze EUTOPIA v Ljubljani: Univerza prihodnosti Univerza priložnosti

17.11.2022

Teden zveze EUTOPIA v Ljubljani: Univerza prihodnosti Univerza priložnosti

Teden zveze EUTOPIA v Ljubljani: Univerza prihodnosti, Univerza priložnosti 

Teden zveze EUTOPIA, mejnik na poti do vzpostavitve zveze EUTOPIA, bo v okviru petdnevnega praznovanja preteklih, sedanjih in prihodnjih prizadevanj združil ključne akterje zveze. Univerza v Ljubljani je kot ustanovitvena članica ponosna, da bo gostila naslednjo izdajo tedna zveze EUTOPIA, ki bo potekal od 21. do 25. novembra.

Vabimo študente, raziskovalce ter druge akademike in osebje zveze EUTOPIA, da se udeležijo delavnic, sodelujejo pri razpravah o aktualnih temah in prisluhnejo najboljšim strokovnjakom s posameznih področij. Obveščamo vse, ki se tedna zveze EUTOPIA ne morete fizično udeležiti, da je večina dogodkov hibridne narave in da jih lahko spremljate po spletu. Na voljo bo tudi veliko priložnosti za ogled Ljubljane, za katero pogosto pravijo, da je zeleni dragulj Evrope, v okviru kulturnih ogledov in dogodkov, namenjenih mreženju. Upamo, da se vidimo v Ljubljani!

Preberite več o programu tukaj.

Prijavite se tukaj.

UL_BannerSLO

Dobrodošli v Ljubljani: Pozdravni nagovor prof. dr. Gregorja Majdiča, rektorja UL

Povzetek iz rektorjevega nagovora: 
»Ob koncu letošnjega novembra se bodo v Ljubljani na zadnjem tednu zveze EUTOPIA v okviru projektov EUTOPIA2050 zbrali vsi člani zveze. Vendar to še ne pomeni konca zveze EUTOPIA.

EUTOPIA je zlezla iz povojev, zdaj pa je čas, da gre naprej. Zelo smo veseli, da smo zagotovili financiranje za nov projekt EUTOPIA MORE, in prepričan sem, da so pred nami zelo živahna leta.

Srečanje v Ljubljani bo omogočilo, da proslavimo številne pretekle dosežke, hkrati pa se bomo osredotočili tudi na razprave o pristopih in strategijah glede nadaljnjega razvoja zveze EUTOPIA.

Zato vas vse skupaj prisrčno vabim v Ljubljano, kjer bomo proslavili našo zvezo EUTOPIA. Veselimo se srečanja z vami v naši sicer majhni, toda zelo lepi Ljubljani.«

Celotno različico lahko preberete tukaj.

majdic

 

Poudarki programa 

Program je poln panelnih razprav, predstavitev, delavnic in drugih srečanj, ki spodbujajo k razmišljanju. V nadaljevanju izpostavljamo nekatere javne dogodke, ki vam jih toplo priporočamo. Oglejte si uradno spletišče in prelistajte program ter poiščite srečanja, ki vas najbolj zanimajo.

 

PONEDELJEK, 21. november – predstavitev prof. dr. Maruše Bradač: Vesoljski teleskop James Webb – od vode na Marsu do prvih galaksij

Prof. dr. Maruša Bradač, ugledna profesorica fizike, raziskovalka in avtorica, bo v okviru te predstavitve podrobneje prikazala nekatera najnovejša odkritja o zgodovini vesolja in predstavila vznemirljive priložnosti za prihodnje raziskave na področju astrofizike. 

Več informacij tukaj.

maxresdefault

TOREK, 22. november – Ljubljana in ROG – trajnostno pametno (vključen voden obisk galerije Cukrarna)

Ljubljana izvaja več ukrepov na področju trajnostnega razvoja, vključno z zeleno mobilnostjo, ravnanjem z odpadki in trajnostnim urbanističnim načrtovanjem. Predstavitev bo izvedel ljubljanski mestni svet, poudarek pa bo na številnih načinih in praksah zagotavljanja trajnostnosti v Ljubljani. Srečanje bo potekalo v zgodovinski stavbi galerije Cukrarna.

Več informacij tukaj.

 

SREDA, 23. november – plenarno predavanje in razprava: Pippa Norris – Slavljenje skepticizma: zaupaj, vendar preveri

V okviru tega predavanja ene vodilnih globalnih akademikinj na področju družbenih/političnih ved bo obravnavana tema zaupanja s posebnim poudarkom na zaupanju v državne in znanstvene institucije. Obisk Pippe Norris sredi skrb vzbujajočega upada zaupanja javnosti v te institucije prihaja ob pravem času in pomeni prepotreben prispevek k razpravi. 
Več informacij tukaj.

 

SREDA, 23. november – predstavitev Znanstvenega sejma: Znanstveni slam zveze EUTOPIA

V okviru Znanstvenega slama bo prikazanih deset plakatov, ki so jih v okviru svojih doktorskih ali podoktorskih raziskav ustvarili mladi raziskovalci iz celotne zveze EUTOPIA. V okviru srečanja bodo lahko vsi ne glede na starost, stopnjo znanja ali področje, s katerega prihajajo, na zabaven ter inovativen način izvedeli več o znanosti in raziskavah. Več informacij tukaj.

 

SREDA, 23. november – predstavitev Študentskega možganskega trusta zveze EUTOPIA: Glas študentov za bolj zeleno Evropo

Študentski možganski trust EUSTT si kot ena glavnih študentskih organizacij zveze EUTOPIA prizadeva spodbujati vlogo študentov pri odločanju in podpirati njihov ugled znotraj njihovih skupnosti. Cilj dogodka je omogočiti študentom, da izrazijo mnenje o pomembnih temah, ki se nanašajo na trajnostnost in okolje. Ta predstavitev zagotovo ne bo koristila le študentom, temveč vsem ključnim akterjem v zvezi EUTOPIA. Več informacij tukaj.

 

PETEK, 25. november – dan raznolikosti

Vključenost je eno ključnih načel zveze EUTOPIA. Da izpolnimo obljubo glede spodbujanja vključenosti in vključujočih okolij na univerzah in zunaj njih, smo na dan raznolikosti (v petek, 25. novembra) pripravili tri ključne dogodke. Pridružite se nam na interaktivnih okroglih mizah Prakse in vizije na področju vključenosti ter Vključujoča raziskovalna okolja in etika na področju raziskav ter v okviru delavnice Freska raznolikosti raziščite različne pristope, namenjene zmanjševanju diskriminatornega ravnanja.
Več informacij tukaj.

 

Spoznajte Ljubljano

Slikovita Ljubljana je majhen evropski dragulj, pogosto pa jo opisujejo kot zeleno, varno, prijazno in čisto mesto. Ne glede na to, koliko dni boste preživeli z nami v okviru tedna zveze EUTOPIA, vas bo Ljubljana sprejela, kot da ste domačini. Številne koristne informacije najdete na uradnem spletišču tedna zveze EUTOPIA v Ljubljani.

Na spletišču lahko najdete več informacij o načinih premikanja po Ljubljani in najboljših gostilnah v Ljubljani, poiščete lahko nastanitev ter izveste, kako priti do lokacij, na katerih potekajo dejavnosti v okviru tedna zveze EUTOPIA.

Pripravili smo tudi kulturne oglede, ki bodo potekali ves teden in vam pomagali, da boljespoznate mesto. V okviru vodenega ogleda alternativne kulture in grafitov si oglejte umetniško in alternativno stran Ljubljane, pridružite se Wicked turi in spoznajte zabavne zgodbe o Ljubljani iz preteklosti ter v okviru ogleda Plečnikove Ljubljane občudujte delo Jožeta Plečnika, enega najvplivnejših modernih arhitektov. Celoten seznam dejavnosti najdete v programu na našem spletišču.

Več informacij tukaj.

Ljubljana1-scaled

Kaj je še na voljo?

Ste za kino? Pridružite se nam na projekciji kratkih filmov študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Filmi bodo opremljeni z angleškimi podnaslovi.

Ljubitelji glasbe: vabimo vas na koncert, na katerem bodo študenti Akademije za glasbo UL predstavili svojo izjemno nadarjenost. Za več informacij si oglejte dogodek Koncert: solisti Akademije za glasbo UL in Simfonični orkester Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Nekateri dogodki, in sicer videorazstava v okviru bazarja znanja, razstava v okviru Odprtega izziva za inovacije: Oblikovanje rešitev za obolele z multiplo sklerozo in Mestni muzej Ljubljana – Plečnik: metropola, kraj, vrt, so odprti za vse udeležence tedna zveze EUTOPIA, potekajo pa ves teden.

 

Ne pozabite se zgodaj prijaviti!

V okviru uradnega dela programa tedna zveze EUTOPIA bo zagotovo veliko priložnosti za sodelovanje v pomembnih pogovorih, pa tudi za kulturne oglede, mreženje in številne druge stvari. Za vsak dogodek je na voljo omejeno število mest, zato vam priporočamo, da se zgodaj prijavite.

Pridružite se nam pri odštevanju do začetka tedna zveze EUTOPIA v Ljubljani ter z nami preživite teden privlačnih izobraževalnih dejavnosti, mreženja, kulturnih dogodkov in številnih drugih priložnosti. 

EUTOPIAweek22_novicaSLO