EUTOPIA novičnik, 5.12.2022

05.12.2022

EUTOPIA novičnik, 5.12.2022

Danes v središču pozornosti 

Vse novice o tednu zveze EUTOPIA v Ljubljani!

»Univerza prihodnosti, univerza priložnosti« je bil slogan zadnjega tedna zveze EUTOPIA v okviru projekta EUTOPIA-2050, ki je od 21. do 25. novembra potekal v Ljubljani. 

Teden je izpolnil vsa pričakovanja, saj so si okrogle mize, seje in konference v živo in po spletu sledile druga za drugo, številni dogodki pa so se v živo predvajali na YouTubu ali Zoomu. Govorci na tednu zveze so nas popeljali v vesolje s teleskopom Jamesa Webba, po vsem svetu z globalnimi partnerji zveze EUTOPIA, nazaj v trajnostno Evropo s Študentskim možganskim trustom zveze EUTOPIA … Teden se je odlično zaključil z dnevom, namenjenim raznolikosti.

Vse novice o tednu zveze EUTOPIA so na voljo na spletu – oglejte si, kaj ste zamudili!

Preberite novice tukaj.

Oglejte si seje tukaj.

EUTOPIAweek22_novicaSLO

Novice o zvezi 

Učne skupnosti zveze EUTOPIA v praksi – oktober in november 2022

Učne skupnosti zveze EUTOPIA še naprej predstavljajo rezultate svojega dela na glavnih dogodkih in predstavitvah. V oktobru in novembru 2022 so potekali štirje dogodki, med katerimi so bili trije del tedna zveze EUTOPIA v Ljubljani. 

  • Konec oktobra je učna skupnost za pravno zgodovino organizirala nadnacionalni otvoritveni dogodek, na katerega je bila povabljena profesorica Cristiana Bastos z univerze Universidade NOVA.
  • Od 21. do 25. novembra je učna skupnost za analizo besedil in diskurzov gostila prvi spletni teden jezikov v rabi.

V četrtek, 24. novembra, in petek, 25. novembra, sta učna skupnost za oblikovanje in znanost ter učna skupnost za globalne povezave organizirali hibridni srečanji: na enem je sodeloval gostujoči predavatelj, na drugi pa so bili predstavljeni rezultati tedna projekta migracij.

Več informacij tukaj.

 

Zveza EUTOPIA podelila 8 začetnih štipendij ERC

Štipendije Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) financirajo raziskovalce katere koli narodnosti in starosti za izvajanje pionirskih raziskav o temi po lastni izbiri. Interdisciplinarni in pionirski raziskovalni projekti raziskujejo nova področja z nekonvencionalnimi in inovativnimi pristopi.

Namen začetne štipendije ERC je zlasti podpreti mlade raziskovalce, ki želijo oblikovati raziskovalno skupino in izvajati neodvisne raziskave po vsej Evropi. Ta shema financiranja je na voljo obetavnim raziskovalcem na katerem koli raziskovalnem področju, ki so izkazali jasen vodstveni potencial.

Glede na rezultate, objavljene prejšnji teden, je bilo desetim univerzam zveze EUTOPIA dodeljenih osem novih začetnih štipendij.

Več informacij tukaj.

 

Partnerske novice 

Ekonomski vrh v Warwicku išče študentske ambasadorje in predstavnike študentov zveze EUTOPIA – prijave so že odprte!

Ekonomski vrh v Warwicku (WES) je največja akademska konferenca v Evropi, ki jo vodijo študenti, pokriva pa področja ekonomije, politike in širših družbenih znanosti. Naslednja izdaja WES 2023 bo potekala na Univerzi v Warwicku od 10. do 12. februarja 2023. WES 2023 bo zaradi negotovosti in tveganj, povezanih s covidom-19, hibridni vrh, na katerem se bodo izmenjevali dogodki s fizično udeležbo in virtualni dogodki.

Ekipa WES vse študente iz zveze EUTOPIA vabi, da se udeležijo tega pestrega programa dogodkov. Konferenčni delegati bodo izbrani prek mreže študentskih ambasadorjev in predstavnikov študentov. Ambasadorji so odgovorni za oglaševanje WES in izbiro delegacije (delegatov, ki se bodo fizično udeležili dogodkov, in delegatov, ki se bodo udeležili virtualnih dogodkov) ter bodo prva stična točka ekipe WES pri organizaciji potovanja delegatov. Predstavniki izbirajo le delegacije, ki se bodo udeležile virtualnih dogodkov. Več informacij in prijava tukaj.

 

Dogodki 

Mesečni seminar s štipendisti programa EUTOPIA SIF – 8. december 2022

V okviru programa podoktorskih štipendij za znanost in inovacije zveze EUTOPIA bodo potekali mesečni seminarji s štipendisti, na katerih bo 35 raziskovalcev, vpisanih v dve skupini, izmenoma predstavilo svoje raziskovalne projekte.

Naslednji bodo svoje raziskave predstavili Théo Aiolfi (CY), Sanchari Deb (UW) in Valérie Hayaert (UW).

Več informacij tukaj. Spremljajte na Zoomu tukaj.

 

Šesta klinika za skupnostno znanost – projekti na področju biologije – 15. december 2022

Šesta klinika za skupnostno znanost zveze EUTOPIA bo potekala v četrtek, 15. decembra, od 16.00 do 17.00 po srednjeevropskem času. Razpravljali bomo o izzivih v zvezi s projekti skupnostne znanosti na področju biologije.

Naša sodelavka Maša Zupančič (platforma CIANO SLO) bo predstavila svoje delo in nekatera vprašanja, s katerimi se je srečala, na primer, kako začeti vzorčenje in kako to narediti varno ali kako se izogniti napačnemu razumevanju pri komuniciranju o zapletenih temah. Več informacij in prijava tukaj.

citizen science clinic 3

Priložnosti

Pobuda univerze CY za odličnost – iščemo mlade raziskovalce – razpis za prijave za leto 2023 – rok za prijavo 23. januar 2023

PROGRAM TALENTOV v okviru pobude univerze CY vabi k prijavi prepoznavne mlade raziskovalce, ki so pripravljeni razvijati svoje raziskave v eni od raziskovalnih skupin v okviru pobude univerze CY.

Namen je podpreti mlade raziskovalce, ki vodijo ambiciozne raziskovalne projekte na najvišji ravni na vseh akademskih področjih. Izbrani kandidati bodo za tri leta postali mladi profesorji, pri čemer bodo za privlačno nadomestilo vključeni v raziskovalno okolje raziskovalnega centra v okviru pobude univerze CY. Več informacij in prijava tukaj.

 

Opomnik

Različni aktualni razpisi za raziskave

Na voljo so številni aktualni razpisi za raziskave na univerzah CYU, TUD, UL, Warwick ... Več informacij o razpisih preberite tukaj

 

Program podoktorskih štipendij EUTOPIA-SIF – razpis za prijave za obdobje 2022/2023 – rok za prijavo 15. december 2022

Evropska univerza EUTOPIA vas z veseljem obvešča o tretjem razpisu za prijavo za pridobitev štipendij iz programa podoktorskih štipendij za znanost in inovacije zveze EUTOPIA EUTOPIA-SIF v okviru ukrepa Marie Skłodowska-Curie za sofinanciranje MSCA COFUND za 24 podoktorskih štipendistov s šestih univerz zveze EUTOPIA*: univerza Vrije Universiteit Brusseluniverza CY Cergy Paris UniversitéUniverza v GöteborguUniverza v LjubljaniUniverza Pompeu Fabra v BarceloniUniverza v Warwicku.

Štipendije iz programa EUTOPIA-SIF omogočajo prepoznavnim mladim raziskovalcem, da v spodbudnem akademskem okolju zveze EUTOPIA oblikujejo lastne raziskovalne projekte. 
Obsežna raziskovalna mobilnost je sestavni del štipendij z dvema obveznima obdobjema napotitve: enim na drugo univerzo članico zveze EUTOPIA (univerzo sogostiteljico) in drugim na zunanjo akademsko ali neakademsko partnersko institucijo z namenom spodbujanja podjetniškega duha štipendistov ter oprijemljivih raziskovalnih učinkov in inovacij. 
Poleg tega bodo imeli štipendisti dostop do pestrega programa usposabljanja, kariernega usmerjanja in akademskega mentorstva.

  • Popolne vloge za prijavo bo mogoče oddati od 15. septembra
  • do 15. decembra 2022.
  • Od 15. septembra do 6. oktobra 2022 do 13.00 (po srednjeevropskem času) bo kandidatom kot pomoč pri iskanju raziskovalne skupine gostiteljice na voljo izbirna predprijavna faza.
  • Štipendiranje se bo začelo izvajati septembra 2023.

Obiščite ustrezni razdelek na spletni strani zveze EUTOPIA, kjer so na voljo dodatne informacije o razpisnem postopku in dokumentih, akademskih in zunanjih partnerjih ter drugo.

* Čeprav se je zveza EUTOPIA pred kratkim razširila na skupno 10 regionalno in nacionalno ločenih evropskih univerz, se program EUTOPIA-SIF izvaja z ločenimi sredstvi, do katerih je upravičenih le šest prvotnih univerz: univerza Vrije Universiteit Brussel, univerza CY Cergy Paris Université, Univerza v Göteborgu, Univerza v Ljubljani, Univerza Pompeu Fabra v Barceloni in Univerza v Warwicku.
Štiri nove članice zveze niso upravičene do statusa gostiteljice ali sogostiteljice za predloge.

Več informacij najdete tukaj.

sif 3

Koledar 

8. december
Mesečni seminar s štipendisti programa EUTOPIA SIF

15. December


23. januar
Rok za prijavo – pobuda univerze CY za odličnost

10.–12. februar
Ekonomski vrh v Warwicku leta 2023