Odprte priložnosti

Odprte priložnosti

Mesečni seminar EUTOPIA-SIF - 23. marec 2023, 13:00-14:15 CET.

V okviru EUTOPIA Science and Innovation Fellowship Programme potekajo mesečni seminarji za štipendiste, na katerih bo 35 raziskovalcev izmenoma predstavljalo svoje raziskovalne projekte.

Naslednji raziskovalci, ki bodo predstavili svoje raziskave, so Eva Rodriguez Aznar (VUB), Ross Jansen Van Vuuren (UL) in Klajdi Toska (CY).


Sedma, osma in deveta klinika za skupnostno znanost EUTOPIA-TRAIN –  30. marca in 25. maja 2023

Cilj klinike za skupnostno znanost je zagotoviti podporo raziskovalcem, ki se pridružijo naši skupnosti prakse na področju znanosti za državljane, in sicer tako, da jim omogoči priložnosti za izmenjavo informacij in mreženje. Klinika je zasnovana kot vrsta neformalnih, »izvedljivo načrtovanih« srečanj za vzajemno učenje, ki ne zahtevajo veliko truda (ampak so zelo interaktivna). To so naslednje (in zadnje) tri klinike:

  • Kako državljane vključiti v različna kulturna okolja? – četrtek, 30. marec, ob 16.00 po srednjeevropskem času.
  • »Zaključek klinik«: Spoznanja, pridobljena na srečanjih za vzajemno učenje na področju skupnostne znanosti EUTOPIA – četrtek, 25. maj, ob 16.00 po srednjeevropskem času.

citizen science clinic 3


 Mobilnost za raziskovalce - rok za izvedbo mobilnosti je 31. maj 2023

Program mobilnosti raziskovalcev podpira kratkotrajne raziskovalne obiske (2-3 tedne) raziskovalk in raziskovalcev šestih partnerskih univerz zveze EUTOPIA. Cilj programa je okrepiti raziskovalno sodelovanje v okviru zveze ter omogočiti izmenjavo strokovnega znanja in infrastrukture za razvoj skupnih raziskovalnih projektov.


Slovensko podjetje Cosylab išče partnerje pri raziskovalnih projektih – prijavijo se lahko raziskovalci zveze EUTOPIA!

Slovensko podjetje Cosylab išče partnerje pri raziskovalnih projektih, prijavijo se lahko raziskovalci iz skupnosti EUTOPIA.

Podjetje Cosylab je vodilni ponudnik programskih rešitev za najbolj zapletene, natančne in napredne sisteme na svetu, ki so povezani s sistemi za zdravljenje raka, zapletenimi medicinskimi pripomočki, pospeševalniki delcev, velikimi teleskopi, fuzijskimi reaktorji in vesoljsko industrijo.


Program Eleonore Trefftz za raziskovalke na univerzi TU Dresden – rok za prijavo je 15. april 2023

Program Eleonore Trefftz na univerzi TU Dresden omogoča začasno bivanje gostujočim znanstvenicam, ki na ustrezni fakulteti predstavljajo svoje področje poučevanja in raziskovanja. Profesorice, mlade profesorice in mlade raziskovalke, ki so vsaj na višji stopnji podoktorskega študija, lahko od 3 do 12 mesecev izvajajo raziskave in poučujejo kot gostujoče profesorice.

Program je namenjen spodbujanju poklicnih poti žensk na njihovi poti do profesure. Gostujoče profesorice so lahko zgled študentkam in mladim raziskovalkam na področjih, na katerih je trenutno malo profesoric ali pa jih sploh ni, ter jih spodbujajo, da se odločijo za akademsko kariero.


Razpis: 1. mednarodna konferenca o »avtomatiziranih besedilih« v romanskih jezikih« (AI-ROM), TU Dresden - rok 15. september 2023

Namen 1. konference AI-ROM je združiti raziskovalce z vseh področij romanskega jezikoslovja in sosednjih področij (komunikologija, medijske in novinarske študije, računalniška lingvistika), da razmislijo o avtomatiziranih besedilih z različnih vidikov: teoretičnega, opisnega in praktičnega.

Prijavite svoje povzetke o posameznih romanskih jezikih in različicah, o primerjavah med romanskimi jeziki ali med romanskimi in germanskimi jeziki. Konferenca je odprta za vse teoretične in metodološke pristope.

 

Pretekle priložnosti

Delavnice z Zahodnim Balkanom


Klinike za skupnostno znanost EUTOPIA-TRAIN

Klinika za skupnostno znanost je spletna delavnica, zasnovana za izmenjavo izzivov in idej za vaša prizadevanja na področju skupnostne znanosti. Vsaka delavnica se osredotoča na izziv udeleženca/-ke delavnice. Ko preučimo ta izziv, razpravljamo o širšem kontekstu in o tem, kako lahko te ugotovitve uporabimo pri svojem delu.


Poziv k oddaji prispevkov: »Reinventing Science Communication? Challenges for the Post-truth Era« (rok za prijavo 30. april 2022)

Cilj konference, ki jo organizira Univerza v Ljubljani, je združiti strokovnjake, ki delujejo v raziskavah, praksi, usposabljanju in izobraževanju na področju komuniciranja znanosti. Predlog prispevka ali predavanja (300–500 besed) skupaj s kratkim življenjepisom (največ 100 besed) in podatki o akademskih povezavah pošljite organizacijskemu odboru po e-pošti do 30. aprila 2022.


Povezane raziskovalne skupnosti EUTOPIA

Namen razpisa je povezati in spodbuditi sodelovanje med raziskovalkami in raziskovalci ter inovatorkami in inovatorji mreže EUTOPIA ter jim omogočiti razvoj raziskovalnih idej na katerem koli znanstvenem področju.


Mednarodna konferenca Univerze v Ljubljani: »Reinventing Science Communication? Challenges for the post-truth era«

Cilj konference, ki jo organizira Univerza v Ljubljani 13. in 14. oktobra, je združiti strokovnjake, ki delujejo v raziskavah, praksi, usposabljanju in izobraževanju na področju komuniciranja znanosti.


EUTOPIA teden v Ljubljani


Program mobilnosti raziskovalcev Zveze EUTOPIA


Program podoktorskih štipendij EUTOPIA-SIF – razpis za prijave za obdobje 2022/2023


Pobuda univerze CY za odličnost – iščemo mlade raziskovalce – razpis za prijave za leto 2023 – rok za prijavo 23. januar 2023


Priložnost za financiranje: trimesečne gostujoče štipendije na Univerzi v Warwicku – štipendije Fernandes


Povezane skupnosti v praksi: Teden jezikov zveze EUTOPIA kmalu prihaja v vašo bližino! 6.–10. marec 2023


Na univerzi Babes-Bolyai iščejo raziskovalca prve stopnje – rok za prijave je 15. marec 2023


Program Brains for Brussels – program mobilnosti za podoktorske raziskovalce v Bruslju! Rok za prijavo je 20. marec 2023