Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Podpora med študijem na Univerzi v Ljubljani

Študij prinaša številne spremembe v vaše življenje. Nekatere so navdihujoče, prijetne in zanimive, lahko pa so tudi take, ki bodo za vas predstavljale izziv.

Morda bodo vaši izzivi:

 • Spoznavanje novih ljudi in delo z njimi. 
 • Roki, ki se jih boste morali držati. 
 • Več svobode pri študiju, vendar tudi več odgovornosti. 
 • Usklajevanje zahtev študija z vašimi drugimi obveznostmi, dejavnostmi. 
 • Odhod od doma. 
 • Ohranjanje stikov z družino in prijatelji, še posebej, če ste se odselili od doma. 

Za lažji in prijetnejši študij lahko marsikaj storite tudi sami.

 

Pred vpisom

 • Pojdite na informativne dneve in sprašujte. 
 • Stopite v stik s študentkami in študenti tutorji na fakulteti ali akademiji, o kateri razmišljate, in pridobivajte informacije. 
 • Prijavite se na svetovanje za dijake in dijakinje preko POPR-a. Več informacij >
 • Če imate že kot dijakinja ali dijak poseben status ali če razmišljate o možnosti pridobitve statusa študentke ali študenta s posebnimi potrebami ali posebnim statusom, stopite v stik s kontaktno osebo za študentke in študente s posebnimi potrebami in posebnimi statusi na fakulteti ali akademiji, o kateri razmišljate, in preverite, kakšne prilagoditve študijskega procesa so možne ter kako pridobiti status med študijem.

 

Med študijem

Težave z duševnim zdravjem lahko vplivajo na koncentracijo, motivacijo in našo sposobnost osredotočenja na naloge, ki jih moramo opraviti. S podporo ste lahko pri študiju uspešni.

 • Stopite v stik s kontaktno osebo za študente s posebnimi potrebami in posebnimi statusi na svoji fakulteti ali akademiji in skupaj z njo preverite, kakšne možnosti za prilagoditve izvajanja študija imate.
  Prilagoditve lahko koristite pri izvedbi predavanj, vaj, seminarjev, praktičnem usposabljanju, terenskem, laboratorijskem delu (npr. posebni pripomočki, prisotnost pomočnika, prilagojen način opravljanja obveznosti, časovni roki …). Prilagoditve lahko dobite tudi glede študijskega gradiva (npr. daljši čas izposoje v knjižnici) ali načina preverjanja in ocenjevanja.
   
 • Pridobite si status študentke/študenta s posebnimi potrebami.
  ​Ne čakajte na konec študijskega leta, ko bo obveznosti preveč in boste spoznali, da potrebujete status. Zagotovite si ga že prej – na začetku študijskega leta. V pomoč pri ugotavljanju, kaj potrebujete, so vam lahko kontaktne osebe. Za lažje in učinkovitejše komuniciranje svojih osebnih okoliščin pa pokukajte v priročnik Samozagovorništvo študentov s posebnimi potrebami (prenos pdf-ja).
   
 • Stopite v stik z enim od študentov tutorjev na fakulteti ali akademiji, ki jo obiskujete.
  ​Čeprav študentka ali študent tutor ni strokovnjak s področja duševnega zdravja, je lahko dober vir različnih informacij o poteku študija in o možnih prilagoditvah. Ob stiku s tutorjem ali tutorko vam ni treba govoriti o težavah z duševnim zdravjem, je pa osnovna informacija lahko v pomoč tutorju ali tutorki pri razmišljanju o možnih podporah. Tutor ali tutorka vam lahko svetuje glede študijskih in drugih tematik, vas seznani s pravicami in dolžnostmi ter tako zagotavlja podporo pri študiju.
   
 • Stopite v stik in se posvetujte s svetovalkami in svetovalci v Psihosocialni svetovalnici Univerze v Ljubljani.
 • Obiščite različne delavnice Kariernih centrov Univerze v Ljubljani za kariero in osebno rast.
 • Ob doživljanju kakršnega koli nasilja ali trpinčenja se obrnite na zaupne osebe na posameznih fakultetah in akademijah.
 • Poiščite pomoč tudi pri varuhinji študentov, ki skrbi za vključujoče (študijsko) okolje.

 

Že med študijem razmišljajte o karierni poti

Nič nenavadnega ni, če še ne veste, kaj bi pravzaprav delali po zaključku študija. To je lahko stresno in lahko vpliva na vašo samopodobo. Izkoristite študijska leta tudi za raziskovanje samega sebe in možnosti, ki jih ponuja trg dela.

 • Obiščite svetovalke in svetovalce Kariernih centrov UL, ki vam ponujajo karierno svetovanje, informiranje in podporo pri pripravi na prehod na trg dela, pregledu in pisanju življenjepisa, prepoznavanju svojih lastnosti, znanj in kompetenc in so lahko vir informacij ter podpore v stiski.
 • Poiščite študentska dela na področjih, ki vas bodo verjetneje zanimala.
 • Prijavite se na mentorski program Alumni za študente in obiščite različne delodajalce ter spoznajte raznolika delovna mesta za lažjo odločitev, kateri karierni poti slediti


Predvsem pa naj vas ne bo strah postavljati vprašanj in poiskati podpore! Na Univerzi v Ljubljani želimo študentke in študente podpreti pri premagovanju morebitnih izzivov pri študiju in jim pomagati pri doseganju njihovih ciljev. 

javni razpis logotipi_nov_2023