Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Povezovanje z delodajalci

Pripravila: mag. Tina Kozic Kolšek

Mreženje in povezovanje označuje razvijanje, vzpostavljanje in ohranjanje stika z ljudmi. S socialnim mreženjem pridete do informacij o priložnostih za delo, ste bolje informirani, v stiku z aktualnimi razmerami v panogi in na trgu dela, pridobivate nasvete in imena ter se povezujete z drugimi ljudmi. Mreženje nudi dostop do informacij, ki jih drugače sami ne bi odkrili.

Mrežo poznanstev se gradi že v času študija in zato izkoristite številne priložnosti, ki so vam na voljo.

  • (Virtualni) karierni dnevi na fakultetah, akademijah in drugih organizacijah, ki pogosto, poleg predstavitev podjetij vključujejo tudi hitre zmenke;
  • Organizirana srečanja z alumni, njihove predstavitve kariernih poti;
  • Organizirani obiski v realna delovna okolja in individualne predstavitve delodajalcev na fakultetah/akademijah;
  • Tematske okrogle mize, posveti, strokovna srečanja in drugi dogodki;
  • Redno posodobljen Linkedin profil;
  • Včlanitev v digitalno platformo alumniUL, ki povezuje mrežo strokovnjakov iz različnih področij, so pripravljeni biti mentorji ali informatorji kariernim začetnikom;
  • Aktivno vključevanje na predavanjih in obštudijske dejavnosti. Profesorji si vas lažje oz. bolj zapomnijo in vas lahko priporočijo potencialnim delodajalcem;  
  • Sodelovanje v strokovnih študentskih društvih oz. organizacijah. Tako boste bolje spoznali svoje kolege, s katerimi lahko vzpostavite dolgoročno sodelovanje;
  • Z odnosom do dela in profesionalnim komuniciranjem pri opravljanju študentskega dela ali prakse.

Studenti_Pridobi prve delovne izkušnje_Povezovanje z delodajalci_slika

Začnite postopoma

Če sodite med tiste posameznike, ki so bolj introvertirani in vam mreženje z neznanci ni v veselje, lahko najprej začnete navezovati stike s profesorji in kolegi na fakulteti/akademiji. Ustvarite si Linkedin profil in sproti v svojo mrežo vključujte nova vzpostavljena poznanstva. 

Povezujte se z alumni vaše fakultete/akademije

Kot omenjeno zgoraj, se vključite se v platformo Alumni UL, kjer imate dostop do izkušenih strokovnjakov na vašem željenem področju dela. Lahko se pogovarjate o skupnih izzivih, aktualnih kariernih priložnostih na trgu dela in pogledih na novosti znotraj vaše stroke.

Gradite si samozavest

Vsakič, ko stopite skozi določena vrata in spoznate nekoga novega, krepite lastno samozavest in komunikacijske veščine.

Od poznanstva do dolgoročnega prijateljstva

Čeprav je namen mreženja razvijanje profesionalnih odnosov, se nekateri pri delu osnovana razmerja preoblikujejo v močne doživljenjska prijateljstva. 

»Sicer pa, pogum se začne na točki, ko opozorimo nase in se potrudimo, da postanemo vidni«. Brene Brown

 

Vir: The benefits of networking at university, dostopno na: https://www.collegiate-ac.com/student-news/the-benefits-of-networking-at-university/, november 2020.