Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Iskanje prakse v tujini

Pripravila: Tamara Boh

Zakaj praksa?

Eden pomembnejših razlogov, za opravljanje prakse je dobiti dragocen vpogled v to, ali je določena kariera sploh (primerna) za vas ali ne. Bolje boste razumeli svoje prednosti in slabosti ne glede na to, ali imate določena znanja in sposobnost za želeno kariero.
Praksa vam pomaga graditi mrežo profesionalnih stikov, ki vam bodo lahko prišli prav, ko se boste po zaključku študija lotili iskanja svoje sanjske službe.

In zakaj praksa v tujini?

Živimo čedalje hitreje in v času, ko smo priča velikanskim spremembam, ki jih omogočajo nove tehnologije in napredek znanosti. Spričo hitrega in intenzivnega razvoja, ne glede na trenutno izkušnjo pandemije, kopnijo tudi takšne in drugačne meje in svet postaja globalna vas. Zato je pomembno izkoristiti priložnost in spoznavati druge jezike, drugo okolje, drugačne pristope k reševanju izzivov, delo v mednarodni ekipi.
Vaš krog znancev in profesionalnih stikov se bo še dodatno razširil, izpopolnili boste znanje tujega jezika, še posebej strokovnega.
Ne nazadnje je praksa, še posebej praksa v tujini, odlično dopolnilo vašega življenjepisa. Vsak potencialni delodajalec si želi zaposliti nekoga, ki ima izkušnje. V današnjem globalnem svetu pa so izkušnje dela v mednarodnem okolju še bolj cenjene.

zemljevid

Kako začeti?

Želja po odhodu še ni dovolj. Pripravljeni se moramo biti začasno odreči nekaterim svojim navadam, okolju, udobju doma in ljudem, ki so nam blizu. Mogoče na začetku ne bo enostavno, a če se znamo upreti začetnim težavam, se sčasoma naučimo organizirati življenje. Začnemo ceniti prednosti svojega novega položaja: neodvisnost, nova prijateljstva. V tem smislu je tovrstna izkušnja izpit zrelosti.
Odgovoriti si je potrebno na nekaj vprašanj, med katerimi so tudi:

 • Ali zmorem, ali imam željo živeti v tuji državi, ki se razlikuje od moje glede na jezik, navade, življenjski slog, kulturo, podnebje?
 • Ali sem se pripravljena prilagoditi na povsem novo in neznano delovno okolje?
 • Ali grem lahko iz cone udobja - svoje življenje bom organizirala sama, brez podpore in pomoči družinskih članov, sorodnikov in prijateljev?

Predvsem pa si je potrebno vzeti čas! Z iskanjem začnite dovolj zgodaj. Nič nenavadnega ni, če boste svojo priložnost iskali tudi pol leta.
Premislite katere so vaše prednosti, vaša znanja, spretnosti in pripravite motivacijsko pismo in življenjepis.

Iskanje potencialnega delodajalca je iskanje priložnosti

Iskanje potencialnega delodajalca v tujini se ne razlikuje veliko od iskanja prakse v Sloveniji.
Prakso lahko iščete na spletnih mestih za iskanje zaposlitve ali z neposrednim stikom z vam zanimivimi delodajalci. Nasvete lahko dobite tudi pri službi za mednarodno sodelovanje, učiteljih vaše fakultete in kolegih študentih, ki so že  sodelovali v programih izmenjave in v kariernih centrih Univerze v Ljubljani.

Možnosti za delovno prakso so predstavljene na portalu o delovni praksi Erasmus študentske mreže Erasmus, Digital Opportunity.
Portal EURES (EURopean Employment Services) na primer ponuja informacije o zaposlovanju v evropskih državah. EURES je omrežje javnih služb za zaposlovanje ter njihovih nacionalnih članov in partnerjev v 27 državah EU ter Švice, Združenega kraljestva, Islandije, Lihtenštajna in Norveške. Več o možnostih, ki jih nudi EURES tukaj.

GoinGlobal je globalni iskalnik po prostih delovnih mestih, pripravništvih oz. praksah. Omogoča dostop do vodičev po več kot 40 državah, s podrobnimi podatki o načinih iskanja službe, vizah in delovnih dovoljenjih, najboljših zaposlovalcih in trgu dela na splošno in stroških bivanja. Navedeni so primeri motivacijskih pisem in CV-jev v angleškem in lokalnem jeziku ter nasveti, kako se pripraviti na razgovor. Dostop za študente Univerze v Ljubljani je brezplačen!

Ne pozabite na LinkedIn, saj lahko svojo »profesionalno podobo«  začnete graditi še preden diplomirate. Oblikujte (zapišite) svoj življenjepis, navedite katere tečaje ste obiskali, pri katerih projektih ste sodelovali, katera znanja in spretnosti imate. Na portalu najdete široko ponudbo praks.

Idealist je priljubljena spletna platforma za iskalce zaposlitve v socialnem sektorju, kjer se lahko povežete z več kot 100.000 organizacijami.

Stopite v neposreden stik s podjetji in organizacijami

Prebrskajte spletne iskalnike in LinkedIn ter poiščite podjetja, povezana z vašim študijskim področjem. Morda že objavljajo prosta mesta za pripravništvo ali pa jim pošljite e-sporočilo, v katerem razložite, kdo ste in zakaj vas zanima delo pri njih. Velika verjetnost je, da bo vaš bodoči delodajalec cenil vašo motivacijo in proaktiven odnos.

Pred odhodom v tujino

 • Imejte (pisno) pogodbo o delu.
 •  Naučite se čim več jezika države, kamor odhajate.
 •  Preverite možnosti finančnih spodbud.
 •  Uredite si zdravstveno zavarovanje.
 •  Preverite aktualno situacijo v državi gostiteljici.
 •  Uredite si dovoljenje za bivanje, vizo (v primeru, da je potrebna).
 •  Poiščite si nastanitev na novi destinaciji (vsaj začasno) https://housinganywhere.com.
 •  Preverite in uredite svoje denarne rezerve (gotovina, kartica), preverite pri svoji banki.
 •  Pripravite si dodatno dokumentacijo, ki vam bo morda prišla prav pri urejanju nekaterih dokumentov v novem okolju (kopije dokumentov, dokazilo o nekaznovanju, rezervne fotografije…).
 •  Odjavit bivališče (če je to potrebno).
 •  Preverite in uredite vse potrebno glede davkov (davčno rezidentstvo).
 •  Uredite vse naročnine, preusmerite pošto.

Praksa v tujini je izkušnja s katero se razvijate osebno in profesionalno. Vzemite si dovolj časa za načrtovanje in iskanje. Navsezadnje se boste ukvarjali z novimi podjetji, novimi kulturami in novimi ljudmi.