Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Kako pridobiti prve izkušnje, prakso, zaposlitev?

Pripravili: Andreja Jurček in Sabina Mikuletič Zalaznik

Kako začeti?

Vstop v svet dela je lahko precej zahteven, vendar lahko s pravimi koraki, zagnanostjo in vztrajnostjo najdete svojo pot do uspeha. Preden se podate v iskanje zaposlitve, se vprašajte, kaj so vaše močne točke, kakšna znanja, izkušnje in kompetence imate. Premislite, kaj je za vas resnično pomembno in kaj je tisto, brez česar si ne morete predstavljati, da bi bili na delovnem mestu zadovoljni. Kakšne so vaše osebnostne lastnosti in kako se skladajo z vašimi kariernimi željami oziroma delovnimi mesti, o katerih razmišljate? Razmislite, kaj radi počnete v prostem času in kako lahko to povežete s potencialno zaposlitvijo. Pozorni bodite tudi na svoje omejitve, npr. ste mladi starš in vam je pomembno, da boste imeli dovolj časa tudi za družino.

Studenti_Pridobi prve delovne izkusnje _Prve delovne izkušnje, praksa, zaposlitev_slika

V kakšnem delovnem okolju si želite delati?

Kariere ne gradimo le na podlagi strokovnega znanja, temveč tudi na temelju vrednot, interesov in osebnosti. Premislite o delovnem okolju, v katerem bi želeli delati. Ali bi vam bolj ustrezala manjša ali večja organizacija? Si želite dela v timu ali bolj samostojno delo? Želite delati po navodilih ali si želite več svobode in avtonomije? Morda razmišljate o delu v mednarodnem okolju, kjer boste imeli tudi več priložnosti za službena potovanja. Definiranje želenega delovnega okolja vam bo pomagalo pri iskanju prave zaposlitve.

Raziskujte že med študijem

Pomembno je tudi, da raziskujete različna področja že med študijem. Sodelujte v različnih dejavnostih, kot so študentsko delo, prakse, prostovoljstvo ali projektna dela. Obiščite delovna okolja, udeležite se kariernih dogodkov in spoznavajte potencialne delodajalce. Vse to vam bo pomagalo odkriti, katera področja vas resnično privlačijo in katera morda niso najbolj primerna za vas. Raziskovanje med študijem vam bo omogočilo bolj jasno sliko o tem, kam želite stopiti na karierni poti.

Tako kot se odkrivamo skozi različne izkušnje, se tudi naše kariere razvijajo in spreminjajo. Ne bojte se preizkušati novih stvari in sprejemati izzivov, saj vas bodo ti vodili do vaše prave poklicne poti. Naj bo vaša pot do zaposlitve polna raziskovanja, odkrivanja in navdušenja nad novimi izzivi.

Določite zaposlitvene cilje

Zapišite svoje zaposlitvene cilje in naredite načrt za njihovo uresničitev. Pri postavljanju ciljev skušajte biti čim bolj pozitivni, konkretni in konstruktivni. Ko si postavimo cilje, si začrtamo pot, kam želimo iti in priti. Cilje napišite in organizirajte. Če imate ciljev preveč, boste lahko naleteli na težavo, kako te cilje doseči. Morda so nekateri od teh ciljev povezani in jih lahko združite v enega. Nato cilje razvrstite po pomembnosti in po tem, katere lahko dosežete prej, kateri lahko počakajo, kateri peljejo morda do uresničitve drugega cilja ipd. V pomoč vam je lahko metoda SMART, eden najpogosteje uporabljenih modelov postavljanja ciljev. Cilj določite tako, da bo natančen, merljiv, dosegljiv, pomemben in časovno opredeljen. Več o metodi SMART najdete na 31. strani Tutorskega priročnika Univerze v Ljubljani (pdf).

Ko boste imeli cilje zastavljene:

 • Naredite načrt, kako do cilja.
 • Načrt razdrobite na več manjših korakov/nalog in se čim prej lotite prve.
 • Naredite si časovni plan.
 • Naredite si seznam in obkljukajte, ko nalogo opravite.
 • Nagradite se!
 • Ne bojte se prositi za pomoč.

Tudi če na poti do cilja naletite na oviro, se skušajte osredotočiti na cilj in iščite alternative.

Pripravite dober CV

Vsekakor naj bo eden prvih korakov priprava dobrega CV-ja. Kako pripraviti CV, ki bo prepričal in o drugih oblikah predstavitev, si lahko preberete tukaj.

Kje najti priložnosti?

Nekatera prosta delovna mesta so javno objavljena na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, zaposlitvenih portalih, agencijah za zaposlovanje, v medijih, spletnih straneh podjetij in njihovih Facebook, Instagram in LinkedIn profilih ipd. (nekaj jih najdete tukaj).

Vendar se zavedajte, da bo na razpisana delovna mesta najverjetneje prispelo veliko prijav in bo zato konkurenca večja. Zato je pri iskanju zaposlitve pomembno, da se ne omejujete le na te vire, temveč spremljate tudi druge možnosti in priložnosti, ki se lahko skrivajo na skritem trgu dela.

Bodite proaktivni

Bodite radovedni in proaktivni, brskajte in raziskujete po spletu, naredite »raziskavo«, katera podjetja in organizacije delujejo na področju, ki vas zanima, povežite se s kolegi, sprašujte med prijatelji, profesorji, kontaktirajte bivše delodajalce, organizacije, kjer ste opravljali prakso ali prostovoljno delo, spomnite se ljudi, ki ste jih spoznali na strokovnih dogodkih, konferencah, okroglih mizah, predstavitvah ipd. S podjetji lahko stopite v stik tudi preko kariernih sejmov, heckatonov, predstavitev podjetij na fakultetah ali z organiziranih obiskov podjetja, dnevom odprtih vrat v podjetjih, preko Linkedina, alumni klubov ipd.

Kako ste lahko na skritem trgu dela še aktivni?

 • Mrežite - povezujete se profesorji, znanci, sorodniki, včlanite se v strokovna društva, alumni klub, udeležujte strokovnih konferenc, kariernih sejmov.
 • Vzpostavite neposreden kontakt z delodajalci - oddajte CV, povežite se za pisanje seminarske, projektne, diplomske naloge.
 • Iščite dela preko različnih podatkovnih baz v skladu z zaposlitvenim načrtom, tudi če nimajo objavljenih prostih delovnih mest (Pirs, Bizi, Rabim Info ipd.).
 • Iščite možnosti za odpiranje novih delovnih mest (za konkretno podjetje pripravimo predlog uvajanja nove dejavnosti, izdelka, poslovne ideje in s tem odpiramo nova delovna mesta).
 • Za iskanje zaposlitve uporabljate tudi spletna družbena omrežja.

Vas mika podjetništvo?

Morda vam je bolj kot misel na zaposlitev blizu ideja, da bi se podali na podjetniško pot. V tem primeru vas vabimo, da pobrskate po kateri izmed spletnih strani, ki smo jih za vas zbrali tukaj.

Kaj mi je še lahko v pomoč?

V Kariernih centrih tekom celega leta organiziramo in izvajamo raznolike delavnice zaposlitvenih veščin: Samoocena; Iskanje zaposlitve; Pisna predstavitev; CV klinika, Priprava na razgovor; Sodobni trg dela, Zaposlitvene veščine od A do Ž, Linkedin delavnica, Priprava na prakso in uspešna vključitev v delovno okolje.

Do aktualnih izobraževanj, dogodkov in objavljenih aktualnih prostih delovnih mest lahko dostopate preko portala POPR (Portala Osebnega in Profesionalnega Razvoja). Portal omogoča prijavo na dogodke, prav tako pa se lahko prijavite tudi na brezplačna individualna karierna svetovanja, kjer lahko skupaj pregledamo vaš CV, se pripravimo na zaposlitveni razgovor ali se pogovorimo o vaših kariernih načrtih.

Iskanje zaposlitve je zaposlitev, zato v skladu s tem dejstvom načrtujte svoje aktivnosti in bodite potrpežljivi. Pri iskanju zaposlitve uporabljajte več načinov iskanja zaposlitve hkrati, saj si boste s tem povečali možnosti za uspeh. Bodite proaktivni in vztrajni v svojem prizadevanju!

Srečno!

Priporočena literatura

 • Guzelj, T. (2014). Kako do službe. Kako v 7 hitrih korakih priti do dobre zaposlitve, ko ni objavljenih prostih delovnih mest. Javno podjetje Uradni list Republike Slovenije, d. o. o.