Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Kako in kje sem lahko na Univerzi v Ljubljani obštudijsko aktiven/a?

Pripravila: Mojca Rupert

Na Univerzi v Ljubljani in njenih članicah potekajo različne obštudijske dejavnosti, ki študentom omogočajo pridobivanje dodatnih znanj in izkušenj, širitev socialne mreže in vzdrževanje psihofizične kondicije. Številne programe obštudijskih dejavnosti razpisujemo na Centru za obštudijsko dejavnost, kjer ste dobrodošli študentje vseh članic Univerze v Ljubljani. Po vsebini v obštudijsko dejavnost uvrščamo športno dejavnost, umetnost in kulturo, prostovoljstvo in dobrodelnost, socialne in družbene aktivnosti, varovanje zdravja in okolja, raziskave, znanost in projekte, ki niso del obveznih sestavin študijskih programov.

Trenutna ponudba športne dejavnosti na Univerzi v Ljubljani obsega različne sklope programov, ki se med seboj razlikujejo po obsegu, kakovosti, standardih in namenu. Ponudbo predstavljajo programi Centra za obštudijsko dejavnost, izbirni predmeti nekaterih članic Univerze v Ljubljani ter programi tekmovalnega športa, ki potekajo pod okriljem Športne zveze Univerze v Ljubljani.

Studenti_raziskuj priloznosti_obstudijske dejavnosti_slika

Center za obštudijsko dejavnost razpisuje:

  • kreditno ovrednotene športne programe, s katerimi lahko pridobite 3 ECTS kreditne točke
  • športno-rekreativne programe dnevne rekreacije tako v času obeh semestrov kot tudi v izpitnem obdobju

Ponudbo Centra smo razširili tudi na druga področja obštudijske dejavnosti:

  • umetnost in kultura;
  • prostovoljstvo in dobrodelnost;
  • socialne in družbene aktivnosti,
  • varovanje zdravja in okolja;
  • raziskave/znanost/projekti, ki niso del obveznih sestavnih študijskih programov;
  • druga relevantna področja, npr. pedagoško/strokovno delo.

Študenti se tako lahko vključijo v še več dogodkov, ki spodbujajo zdrav življenjski slog in krepijo njihove kompetence. Tematsko po mesecih razpisujemo različne vsebine, npr. mesec marec je mesec kulture in umetnosti, april je mesec zdravja, maj eko mesec itn. V posameznem mesecu razpišemo različne dogodke z vsebinami, ki predvsem ozaveščajo o zdravem načinu življenja, varovanju okolja, krepijo dodatna znanja in omogočajo pridobitev novih, omogočajo prostor za povezovanje in druženje ter prenos izkušenj.

Glede na raznolikost področij in znanj, ki jih pokrivamo na Univerzi v Ljubljani, pa lahko številna znanja z drugih področij pridobite tudi preko drugih kreditno ovrednotenih programov, ki jih izvajajo na različnih članicah Univerze v Ljubljani. Študirate farmacijo, vendarle pa se zavedate, da boste morali kot uspešen vodja prodaje v farmacevtskem podjetju poznati tudi zakonitosti družbenih omrežij? Kot obštudijsko dejavnost si lahko izberete predmet s tega področja in osvojite dodatna znanja.

Na fakultetah in akademijah se poleg študijskega procesa izvajajo tudi druge aktivnosti, kamor so vključeni študenti preko študentskih društev, študentskih svetov in podobnih študentskih organizacijah. Študenti lahko tovrstne aktivnosti izkoristite tudi za pridobivanje novih znanj, kompetenc in izkušenj ter za širjenje socialne mreže, kar izdatno pripomore k lažjemu iskanju zaposlitve po zaključku študija. Če želite združiti prijetno s koristnim, se lahko pridružite študentskemu društvu, ki navadno povezuje študente posameznih študijskih programov in/ali študente s podobnimi interesi. V društvu lahko opravljate različne aktivnosti,  pa naj bo to izdajanje časopisa, organiziranje ekskurzij ali pa zabav. V društvih se pogosto organizira pomoč študentom ob študiju, različne delavnice, izobraževanja, usposabljanja, nekatera aktivnejša društva pa se povezujejo z delodajalci in tako omogočajo, da si študent pridobi nekaj praktičnih izkušenj že v času študija.

Univerza v Ljubljani vam omogoča tudi, da vam določena neformalna znanja in spretnosti prizna kot pogoji za vpis ali kot del obveznosti študijskega programa, na katerega so že vpisani. O teh možnostih se pozanimajte na vaši matični fakulteti ali akademiji. 

Najbolj ažurno boste o obštudijski dejavnosti obveščeni preko našega Facebook profila ali Instagrama, o dogodkih pa preko študentskega portala POPR. Vabljeni, da se nam pridružite!