Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Študijska mobilnost

Pripravila: Tamara Boh

Študijska mobilnost je odlična priložnost za širitev obzorja in osebni razvoj. Je bogata izkušnja, ki vas bo spremljala in vam ostala v spominu celo življenje.

Odhod v tujino je ne glede na to, ali gre za krajšo ali daljšo mobilnost, lahko precej stresen, a hkrati tudi zabaven in navdušujoč. Poskrbite, da boste kar najbolje izkoristili čas, ki ga boste preživeli na izmenjavi.

Ne pozabite, da je namen vaše izmenjave pridobitev novih znanj in izkušenj, zato študij vzemite resno, a brez skrbi tudi časa za zabavo bo še vedno dovolj.

mobilnost

Zastavite si cilje in premislite o načrtu, kako jih izpolniti.

Študijsko mobilnost načrtujte pravočasno. Zakaj ste se odločili za študijsko mobilnost? Kaj želite pridobiti? Kaj doživeti? Preden izberete univerzo, študijski program ali mesto, si vzemite nekaj časa za razmislek o ciljih. Morda so to učenje tujega jezika, specifika študija ali ustvarjanje boljših poklicnih možnosti. Ni pravilnih ali napačnih odgovorov, vendar tudi, če želite preprosto le doživeti izkušnjo, je vredno temeljito razmisliti o tem, kaj želite doseči, videti in izkusiti. Svetujemo vam, da sledite razpisom na spletnih straneh Univerze v Ljubljani in članic.

Ko boste v tujini, ne pozabite na svoje cilje in razmislite, kako jih boste dosegli. Brez načrta obstaja tveganje, da čas prehitro mine in že bo pred vami trenutek vrnitve. Zato krenite po poti svojih ciljev čim prej.

Družite se in spoznajte čim več različnih posameznikov ne le kolegov, ki so na izmenjavi tako kot vi.

Ne preživite preveč časa sami v svoji sobi, v klepetu s svojimi domačimi prijatelji in družino. Raje se odpravite ven, spoznavajte ljudi ter raziščite svoje novo mesto in državo. Bodite aktivni, prijavite se na dogodke in dejavnosti, ki jih organizira gostujoča univerza. Izkušnjo študija v tujini lahko doživite le tukaj in zdaj.

Več ljudi, kot boste spoznali, bolj se boste naučili sprejemati drugačnost. Odkrivali in spoznavali boste druge kulture in pridobili široko paleto kompetenc za osebno in profesionalno rast.

Ustvarite si nove priložnosti.

Morda boste našli prijatelje za vse življenje, srečali prihodnjega poslovnega partnerja, ali pa celo spoznali svojega življenjskega partnerja.

Ne pozabite posodobiti svojega CV-ja (življenjepisa) s podatki o študiju v tujini ali o praksi, ki ste jo morda opravljali v tem času. Predvsem pa razmislite, katere kompetence ste pridobili in jih zapišite.

Podatki kažejo, da mladi, ki študirajo ali se usposabljajo v tujini, precej hitreje najdejo zaposlitev kot tisti brez mednarodne izkušnje. Hitreje se prilagajajo novim razmeram in znajo bolje reševati težave.

Ponudba mednarodnih možnosti je zelo bogata in prav vsak lahko najde svojo priložnost.

Vsem znani program Erasmus+ poleg študijske izmenjave v tujini, omogoča mladim tudi praktično usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj. Na Erasmus+  prakso se lahko študenti UL odpravijo že v 1. letniku študija, pa vse do 12 mesecev po diplomi, ne glede na stopnjo študija. Za več informacij kontaktirajte Erasmus+ koordinatorja na vaši članici. Za začetek vam bodo v pomoč tudi odgovori na pogosto zastavljena vprašanja, ki jih najdete na spletni strani naše univerze.

Mednarodna mobilnost se izvaja tudi v okviru Srednjeevropske pobude CEEPUS, na osnovi različnih bilateralnih sporazumov in v okviru zvez, katerih članica je naša univerza. Ne pozabite spremljati različne priložnosti mobilnosti v okviru zveze EUTOPIA.

Veliko slovenskih znanstvenikov in profesorjev, združenih v Svetovni mreži Univerze v Ljubljani (SMUL), deluje v akademskem, raziskovalnem in razvojnem okolju v tujini. Mnogi med njimi vam lahko ponudijo priložnost študijskega in raziskovalnega obiska.

Venice International University z raznoliko ponudbo v okviru programa globalizacij za dodiplomske in magistrske študente (možnost koriščenja Erasmus+ sredstev), poletnih in zimskih šol, akademijo za doktorske študente in različnih tematskih seminarjev omogoča možnosti za izmenjavo študentov v okviru konzorcija 20 univerz z vsega sveta in s kampusom na otoku San Servolo v Benetkah.

Lahko se zgodi, da ste se odločili kam oditi, vendar vam izziv predstavljajo stroški. Preverite še druge možnosti štipendiranja.

Sofinanciranje znanstveno-raziskovalne mobilnosti:

Z bivanjem v tujini spoznavamo drugačno kulturo in navade, predvsem pa izstopimo iz cone udobja. Pri tem skozi nove in nepredvidljive situacije in skozi iskanje rešitev spoznavamo sebe. Na ta način postajamo bolj samostojni in odgovorni ter pridobimo dragocene izkušnje za svoje poklicno delovanje in življenje nasploh.

Mobilnost je priložnost videti svet in odrasti. Verjetno se boste kasneje v življenju z veseljem spominjali tega obdobja, zato kar najbolje izkoristite ta čas in ne pozabite se imeti »fajn«!