Prijavi se v POPR!

Za prijavo na dogodke in svetovanja ter za brskanje po najnovejših prostih delovnih mestih se vpiši v portal POPR.

Ne spreglej naših e-novic

Da ti ne bo ušel noben dogodek ali dobra karierna priložnost, se prijavi na naš e-novičnik. Ne pozabi preveriti, ali je zašel med neželeno pošto (se zgodi!).

Sem študent/ka s posebnimi potrebami

Pripravila: Nina Fricelj

Na Univerzi v Ljubljani lahko študenti s posebnimi potrebami skladno s Pravilnikom o študentih s posebnimi potrebami in posebnim statusom na Univerzi v Ljubljani zaprosite za status študenta s posebnimi potrebami.

Status vam omogoči prilagoditve pri študiju in opravljanju študijskih obveznosti.

Več o pridobitvi posebnega statusa študenta si lahko preberete tukaj.

support

Pridobitev statusa študenta s posebnimi potrebami

Če ste se na fakulteto ali akademijo vpisovali kot kandidat s posebnimi potrebami, je to veljalo le za vpisni postopek! Ko ste sprejeti in želite na začetku študija (ali pa med študijem) prilagoditve, morate zaprositi za status študenta s posebnimi potrebami.

Za status študenta s posebnimi potrebami lahko zaprosijo:

 • slepi in slabovidni študenti oz. študenti z okvaro vidne funkcije,
 • gluhi in naglušni študenti,
 • študenti z govorno-jezikovnimi motnjami,
 • študenti s primanjkljaji na posameznih področjih učenja
 • gibalno ovirani študenti,
 • dolgotrajno bolni študenti,
 • študenti z motnjami avtističnega spektra,
 • študenti s psihosocialnimi težavami.

Vlogo za pridobitev statusa vložite ob vpisu v letnik študijskega programa, lahko pa tudi kadarkoli med študijskim letom, ko so izpolnjeni pogoji za podelitev posebnega statusa. Pri pridobivanju statusa se lahko obrnete na pooblaščene osebe za študente s posebnim statusom na članicah, saj je postopek pridobitve od članice do članice različen

Več o statusu študenta s posebnimi potrebami si lahko preberete tukaj.

Dobil/a sem status, kaj pa zdaj?

Status študenta s posebnimi potrebami omogoča uveljavljenje različnih prilagoditev okolja, študija in opravljanja obveznosti, a zato, da se vam prilagoditve omogočijo, morate tudi spregovoriti in stopiti do profesorjev.

Namigi:

→ Ali in zakaj o prilagoditvah spregovoriti, si oglejte v e-učilnici.

→ V pomoč pri komuniciranju potrebnih prilagoditev vam je lahko priročnik Poučevanje študentov s posebnimi potrebami, v katerem so priporočila visokošolskim učiteljem in strokovnim sodelavcem za posamezno skupino posebnih potreb.

→ Pri razkritju in komuniciranju o svojih posebnih potrebah in potrebnih prilagoditvah so pomembne veščine samozagovorništva. Kako jih krepiti in na kakšen način skomunicirati svoje potrebe, komu in kdaj, si lahko preberete v priročniku Samozagovorništvo študentov s posebnimi potrebami.

Priročnik je namenjen dijakom (prihodnjim študentom) in študentom s posebnimi potrebami za lažji in učinkovitejši študij. Obravnava naslednje teme:

 • kako se znajti v univerzitetnem okolju;
 • kako, komu in kdaj razkriti svoje posebne potrebe;
 • kako komunicirati s profesorji o prilagoditvah;
 • kako krepiti samozagovorništvo;
 • kako krepiti druge veščine in znanje za samostojno odločanje pri študiju.

Podpora pri študiju

Imate težave pri učinkovitem učenju? Bi radi znali bolje upravljati čas, sprejemati zase najboljše odločitve in si postavljati cilje, ki jih boste tudi uresničili?

Zelo uporabne nasvete na te teme boste našli v naši spletni učilnici in tutorskem priročniku, kjer boste našli konkretne napotke.

Med študijem niste sami. Obrnete se lahko na:

Ne spreglejte projekta Prava smer, s katerim DŠIS pomaga pri dostopnem študiju in zagotavljanju različnih potreb študentov. Pobrskate lahko med njihovimi namigi in priporočili za uspešnejši študij na daljavo, o prilagoditvah pri študiju na daljavo pa lahko preberete tudi v priročniku Poučevanje študentov s posebnimi potrebami.

 

Rekreacija za študentke in študente s posebnimi potrebami

Center za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani izvaja vodeno vadbo plavanja. Rekreativna vadba poteka vsak torek, od 14.45 do 15.30, na bazenu Kopališča Tivoli (Celovška cesta 25). Na plavanje se študentke in študenti prijavijo na elektronski naslov ali preko mobilne številke 030 641 648.

Vadba potekala v manjši skupini pod vodstvom Kristine Žagar, diplomirane športne trenerke.

Kaj: rekreativna vadba Plavanje
Kdaj: torek, od 14.45 do 15.30
Kje: Kopališče Tivoli, Celovška cesta, Ljubljana
Prijava: na e-naslov ali preko mobilne številke 030 641 648. Na program bodo sprejeti samo študenti, študentke s posebnimi potrebami.
Študenti se lahko kadar koli v študijskem letu 2023/2024 prijavijo in priključijo skupini plavanja.

O izvajalki: Kristina Žagar, diplomirana športna trenerka, izhaja iz plavanja, kjer se je v dobrih desetih letih dela in nabiranja izkušenj srečala z otroki, odraslimi, starostniki, invalidi in osebami s posebnimi potrebami. Dela kot kondicijska in plavalna trenerka v para-plavalni reprezentanci, skrbi za plavalno znanje rekreativnih triatloncev in deluje kot trenerka mlajših selekcij v vaterpolu.

Kontakt za več informacij: Univerza v Ljubljani, Center za obštudijsko dejavnost, ; M: 030 641 636

IG plavanje ŠPP